Facebook data

SBO Australia 2009 Rapport
Publicerad måndag 18 januari 2010 av Petter CarlweitzInnehåll / Artiklar

Heja Sverige!
Landfoto: Petter Carlweitz, Steve Reid, Sarah Gardner, Victor Norman.
Vatten och gruppfoto: Alexander Lyngaas.


För andra året i rad arrangerade Surfsverige Svennebanana Open på nyårsafton, tävlingen där svenskar möts upp för att surfa och ha kul tillsammans utomlands. Denna nyårsafton hade turen kommit till Australien och vi hade teamat upp med Jonas Rosborg, en hängiven surfare och entusiast som bor i Lennox Head sedan några år tillbaka. Jonas gjorde ett grymt jobb med att förbereda och sätta ihop allt som behövdes inför tävlingen och bjöd till och med in alla att bo i hans hus under nyårshelgen. På andra sidan Stilla Havet - i Costa Rica, hade Surfakademin beslutat att hålla traditionen vid liv och arrangerade en systertävling där samtidigt!

Platsen för SBO Australia var ensliga Seven Mile Beach mellan Lennox och Byron Bay - ett strategiskt val för att slippa crowd i vattnet. 16 deltagare dök upp och lika mycket publik infann sig på stranden. Partytält, parasoller och presenningar hade spänts upp och erbjöd oss ett välkommet skydd mot den stekheta solen. Där satt även domartrion bestående av två erfarna aussies och en kanadick. Bananer delades ut och heaten seedades i sanden.

Bland deltagarna fanns Jonas och hans lokala entourage av svennebananer plus ett gäng andra landsbröder som råkade befinna sig i Byron samt åtminstone en filur från Guldkusten och slutligen vi som rest från Manly. Trots varierande vågkvalitet under dagen blev tävlingen superlyckad. Vi surfade i heat om 4 personer och de som åkte ut i första fick chansen att utmärka sig i loosers round (repercharge). Det var väldigt jämt i många rundor och tidvis svårt att åstadkomma något mer än en drop och kanske en sväng i de stängande vågorna. Ofta fick surfarna se sig utslagna med endast en eller en halv poängs skillnad. Långa vågor samlade mycket poäng och kraftfulla svängar, floaters och tubförsök var populära hos domarna.

Det hela avgjordes i ett rafflande finalheat bestående av bröderna Sebbe och Jonathan Lundmark, Kapten Rosborg himself och undertecknad Redax. Domarna höll på begäran utgången av finalen hemlig ända till kvällen, då alla samlades hemma hos Jonas för prisutdelning och nyårsvaka. Lycklig etta och vinnare av en specialshapad Emery-fish blev Sebastian, tätt följd av Redax som fick påfyllning i vaxförrådet. Jonathan, som kom trea gjorde en akrobatisk entré upp på podiet och åt upp sina prisbananer på plats. Störst applåder fick Jonas för sin fjärdeplats och sitt fenomenala jobb med hela arrangemanget. Vinnare av Loosers round blev skånepågen Erik Andersson som surfade riktigt snyggt under hela tävlingen.

Tack till alla som kom, ställde upp, hjälpte till och underhöll!

Kolla in filmen här!

Komplett Resultat SBO Australia 2009


Final
1: Sebastian Lundmark (9,86)
2: Petter Carlweitz (10,76)
3: Jonatan Lundmark (14,26)
4: Jonas Rosborg (11,03)

Semifinal
5: Anders Rhudin (11,26)
6: Andreas Rådberg (8,16)
7: David Bartoletti (7,23)
8: Martin (6,96)
Repercharge
9: Erik Andersson (11,16)
10: Victor Norman (8,66)
11: Mike Andersson (6,66)
12: Max Riton (6,5)
13: Molle Ericsson (4)
14: Dante Einarsson (5,16)
15: Andre Stenberg (3,5)

Första heat

16: Dennis Westpahl (5,83)
Bästa heat score inom parantes!
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!