Facebook data

European Surfing Championships 2003
Publicerad torsdag 20 november 2003 av SurflandslagetInnehåll / Artiklar

Det Svenska Surflandslaget, uppradade och tävlinssugna anno 2003.
Följ med i dramatiken som är Surf EM. Här följer vi grabbarnas väg till framgång och lycka när de slåss för Sverige på Gran Canaria. Rapporter kommer dyka upp under hela tävlingsveckan, så titta in varje dag och se hur det går!

FREDAG 14 NOVEMBER

En knäckt bräda, en sprucken läpp, en axel ur led, fyra baksmällor och en massa surf! Vädret e toppen och idag hade vi en fet roadtrip runt om på ön. I morgon är det invigning och parad. Hittils är 6 av landslaget surfare här. Resten kommer ikväll. Vagorna är väldigt stora och swellet skall fortsätta att öka i 4 dagar!

LÖRDAG 15 NOVEMBER

De andra i det svenska landslaget väntade på hotellet när vi anlände. Resan tog 16 h och mycket gick fel, men efter par bira på hotellets takbar kändes allt bra igen. Snart därefter bestämde vi oss för att köra en liten nattsession. Alla andra landslag hade utegångsförbud efter 00 från sina tokseriösa coacher, medans NORD-laget 00:15 gav sig ut och tubade på det galna beachbreaket.

Stämningen är nu på topp och vi ska gå paraden som sätter igång tävlingen. Martin Potter har skymtats samt före detta världsmästaren i longboard så det känns som vi kan möta rätt hårt motstånd.

SÖNDAG 16 NOVEMBER (första tävlingsdagen)

Tävlingen drog igång med aningen vindpiskade vågor strax över huvudet. 7 svenskar hamnade på startfältet för dagen och det var laddad stämning när alla tågade mot Playa des las Contares. Vinden förde med sig starka strömmar som gjorde att surfet blev som en arg dag på Torö och många av oss fastnade i shorebreaket på väg ut.

Det var 20 minuters heat med 3 bästa vågornas poäng som bestämde om man lyckades klara sig vidare i tävlingen. I den ordningen vi tävlade Okar, Swingkid, Myggan, Niklas Malmkvist, Thomas Andrén, John Malmkvist, Binge, Jakob Byman slogs vi alla ut och fick nöja oss med 4:e platser (utom Myggan som knep en 3:e).

Det blev en otroligt lyckad tävlingsdag trots resultaten och stämmningen är fortfarande på topp. Det blir ju loosers round imorgon och chansen finns fortfarande att ta sig vidare till final. I en tävling där de flesta lag har glidit omkring och agerat osoft och inte ens kunna le eller hälsa, har vi nu blivit ett sorts kult lag. Alla är överens om att Team Nord Sweden står för den bästa och gladaste stämningen trots våra sista platser och Martin Potter (som imponerade otroligt idag och fick bästa vågpoängen) hördes garva och kommentera oss som dagens skönaste uppvisning.

Önska oss lycka till imorgon.

MÅNDAG 17 NOVEMBER


Onshore-vinden låg kvar och hade tillsammans med swellet dragit upp vågornas storlek till dubbel gubbe. Beachbreaket gjorde sitt bästa för att stoppa varje surfare på väg ut. Strömt var det och tävlingens 2 olika zoner flöt ihop. I flera heat fick speakern tjata om att surfarna låg i fel zon och deltagarna fick kämpa för att inte strömmarna skulle dra dom ut från tävlingoområdet.

Det gällde losers finals och alla svennar gjorde en fantastisk insats genom att radda upp tredjeplatser toppat med Niklas andraplats som var dagens stora prestation. Vi blev lottade mot norrmännen i ett flertal heat och vi kan med glädje konstatera att vi även där drog det längsta strået.

Efter tävlingen drog hela gänget ut och frisurfade. Alla plockade feta väggar och hade grymt kul. Dagens bästa våg presterade "Skim Lasse" på sin skimboard, dock utom tävlan.

I morgon följer vi med spänning Jesper, Christer och Niklas som fortfarande är kvar i tävlingen. Nu väntar dagens hårdaste session i baren.

TISDAG 18 NOVEMBER

Den tredje tävlingsdagen hade vinden droppat och solen sken. Swellet låg kvar och förutsättningarna var perfekta. Först ut i tävlingen var Nicklas som gjorde en bra insats och scorade 5 vågor med fina poäng. Motståndet så här långt in i tävlingen var dock stenhårt så det räckte "bara" till en 4e plats i heatet vilket innebär att tävlingen är över för Nicklas del.

Även Jesper som var laddad till tusen mötte hårt motstånd i sitt heat där han placerade sig 3a vilket ej heller räckte till vidare avancemang. Christer hade mer tur och lyckades ta sig vidare till semifinal.

Alltså ännu en dag med fina svenska prestationer som kommer att peta upp Sverige ett par pinnhål i Europarankningen. Dagen avrundades på en lokal fiskrestaurant där framgånarna firades med massor av god mat och skönt chill.

ONSDAG 19 NOVEMBER

Solen sken på den blå himlen. Myggan (Christer), som var den enda av oss kvar i tävlingen, hade sitt heat på eftermiddagen så vi begav oss efter frukost till den östra delen av Gran canaria för att leta lite surf. Swellet hade droppat ytterligare och det känns som finalen imorgon kommer få det minsta surfet hittils. Vi hittade ett sloppigt stenstrands bryt där vi inte blev långvariga och så bar det av till tävlingsområdet.

Myggan körde sin klassiska uppladdning och uppnådde Nirvana när det var dags att paddla ut. Det var semifinal i masters tävlingen och allt kunde hända. Vågorna var dock ingen vacker syn under dessa 20 minuter och alla hade klara problem med att över huvud taget få ihop ett par godkända repor.

Nån minut före slutsignalen hade Myggan fått ett par vågor som kanske kunde räcka till en 3:e plats, men då han drog han på sig en solklar interference. Poängen chocksänktes i och med detta och det var ett faktum att Sverige hade sållats bort ur tävlingen.

Nu kan vi koncentrera oss på att frisurfa om dagarna och vara glada om nätterna på tävlingens fester. Vi må ha förlorat det mesta i tävlingen, men vi står som de stora segrarna i positivitet och alla är överens om att NORD-laget är ett skönt gäng chillade surfare som man gärna vill snacka med...


FAKTA
  • Plats: Las Palmas, Gran Canaria.
  • Datum: 16-23 november 2003.
  • Sponsor: Nord Surfbrädor.
  • Laguppställning: Team captain: Jesper de Ruvo. Open: Binge Eliasson, Jakob Myrman, John Malmqvist, Niklas Malmqvist, Johan Otterdahl, Oskar Lindholm. Senior: Jesper de Ruvo. Master: Christer Myhrán. Longboard: Thomas Andrén. Coachar: Skimlasse, Micke Walter.
  • Extra: Lyssna på Sveriges officiella EM-låt Better than you!

Lagkaptenen går igenom dagens program.
Sightseeing i Las Palmas.
En titt på plajan.
Det svenska landslaget marscherar in under pompa och ståt.
11 brave men!
Äntligen tävlingsdags.
Cool runnings!
Legenden Martin Potter.
- Som ett argt Torö!
Lokal master.
Grabbarna psykar upp sig för dagens surf.
Stökigt och strömt!
Okar gör sig redo för batalj.
Läktaren fylldes långsamt på med folk.
Glad tvåa!
Boysen diskuterar poängen.
Sen var det dags för kontemplation...
...och lite luuve!
På väg i inför senior-heatet.
Jesper på en sympatisk vänster.
Utslagen men lycklig team captain.
Räddningsmanskapet in action!
Micke, coach och filmare.
Onsdagens frisurf på en öde strand med episka förhållanden.
Snabbt ombyte och sen tillbaka till tävlingen.
En medtävlare lackar ur efter Myggans interference!
Bortsållad med ett smutsigt samvete, men stolt semifinalist i Surf EM. Inte illa!
Nu kunde landslaget chilla resten av tiden på ön.
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!