Facebook data

Vi lyfter på locket till tidningen Surfing
Publicerad onsdag 23 april 2008 av Petter CarlweitzInnehåll / ArtiklarMånga år har gått sedan SSA övergav sitt gamla postutskick Surfblask. För mig tillhörde det årets höjdpunkter att sprätta kuverten och fiska upp ett gäng ihophäftade A4-sidor med handskrivna resereportage, surfguider och kopiatorsvarta bilder från Sveriges kuster och världens hörn (och de obligatoriska gömda genitala hyllningarna till SSA-gubben). Det var som det stod på omslaget; nästan en riktig surftidning.

April 2008; premiärnumret av Surfing - en riktig surftidning, har just gått till tryck. Snart finns den i var svensk surfares hand. Men vilka är personerna bakom detta vågspel? Vi beslöt oss för att kontakta redaktionen för att reda ut begreppen innan det är dags för release.

Vilka ni är som ligger bakom Surfing?


Tobbe: Vi som ligger bakom tidningen är jag, Tobias Ivarsson, Art Director, Thomas Högman, Chefredaktör, och Lars Larsson, Ansvarig utgivare. Jag kommer från en redaktionell bakgrund då jag tidigare jobbat som fotograf på Gefle Dagblad. Där träffade jag gävlesurfaren Estassy. Det var han som tyckte att jag skulle följa med ut när nordanvinden blåste på. På Gefle Dagblad har jag även jobbat som webredaktör och har även skrivit en del om resor, konserter och recensioner på skivor och filmer. Jag har även gjort inhopp som redigerare av tidningen och på annonsavdelningen som grafiker.

Jag kom i kontakt med surfing hösten 2001. Jag var på semester med familjen på Gran Canaria. Där testade jag och min lillebror på att surfa. Men det var först fyra år senare som jag köpte våtdräkt och ytterligare ett halvår efter det började köra på hemmaplan. Men det har inte blivit så mycket surfande tyvärr. Det har haft med jobb och studier att göra. Var dock i Costa Rica i vintras och fick en hel del surf.

Thompa: Tobbe började snacka om att han skulle göra en surftidning och jag kände mig manad att kliva in och hjälpa till så mycket som möjligt. Min enda redaktionella erfarenhet är ifrån Gymnasiet där jag läste industri och skrev några tekniska rapporter om stål i skoltidningen. När det gäller min bakgrund som surfare så finns det väl inte speciellt mycket att berätta förutom att jag är grym på att vaxa brädor. Jag är visserligen numer ISA certifierad surflärare, det är ju stekigt.

Lars är en jävligt skön kille uppe ifrån Järvsö, eller Järschö som Lars säger. Han är en superfanatisk, lite halvgalen forspaddlare som driver ett litet produktionsbolag - Fantastiska Produktioner som ger ut tidningen Paddling. Känns som att bolaget passar perfekt för att ge ut vår surftidning.

Sen får vi ju inte glömma alla polarna hemma i Gävle som har hjälpt till med allt möjligt. Kalle, Esta, Gurra, Anders, Koffe, Eric, Nille.När och hur föddes idén till tidningen?

Tobbe: Det hela började en sommareftermiddag på vårt hemmabryt, Kapplasse. Jag pluggar till Grafisk Designer på Berghs School of Communication och hade lov. När vi satt där ute i vattnet och guppade i vågorna började jag fundera på vad jag villa göra som examensarbete i skolan. Jag tycker ju om att jobba med magasin och form. Så varför inte kombinera mina intressen formgivning och surf i examensarbetet.

Jag bollade idéerna om ett surfmagasin med grabbarna i lineupen och Thomas tyckte att det hela verkade intressant. Jag började planera innehåll och eventuellt tryck. Under hösten i skolan hade jag praktik på tidningen Vi. Där fastnade jag mer för magasinvärlden. I samband med det så ringde Lars. Han hade hört talas om att jag höll på med en svensk surftidning och ville vara med. Sedan dess har vi jobbat ihop.

Var det alltid aktuellt att starta en ren surftidning eller funderade ni på en tidning om flera brädsporter?

Tobbe: Lars trodde från början - även om han inte gillade det - att vi var tvungna att kombinera vågsurfing med både vind- och kitesurf för att få tidningen att gå runt. Det var inte vad jag hade planerat till mitt examensarbete och Thomas var inte heller så taggad på det.

Thompa: Det fanns ju en hel del ekonomiska argument för att bredda tidningen. Men att göra ett renodlat surfmagasin kändes bäst i magen och roligast. Att blanda vind-, kite- och vågsurf känns för mig väldigt nonchalant mot både vind- kite- och vågsurfare... "ähh vi slänger ihop det här typ". I sådant fall tycker jag att det skulle kännas mer naturligt att blanda in skate och snowboard men där finns det ju redan grymma crossovertidningar; Transition t.ex. Hur som helst så är Lars, när det kom till kritan en rätt slapp lirare som trots att han inte riktigt tror på det hela ekonomiskt lyssnar på hjärtat och säger - Vi kör bara vågsurf, det kanske funkar.

Tror ni marknaden för surftidningar är tillräckligt stor i Sverige?

Tobbe: Ja, sporten är på väg uppåt. Det blir allt fler utövare och fler och fler svenskar reser utomlands och surfar. Men de vet inte riktigt om att man kan surfa här hemma. Dessutom så finns det inget svenskt surfmagasin sen tidingare.

Thompa: För en tidning kanske marknaden är tillräckligt stor om de som driver den inte är så jätteintresserade av att tjäna pengar. För två renodlade surftidningar skulle det nog vara svårt. Tur att Matt breddar målgruppen med lite Kite.

Du syftar på den nystartade surf/kite tidningen Nordic Surfers Mag. Hur ställer ni er till den?

Thompa: Tidningen verkar ju bli hur grym som helst! Matt är ju en duktig fotograf så fotona kommer hålla toppklass. Jag har egentligen svårt för blandtidningar men eftersom Matt verkligen brinner för både Kite och Vågsurf så känns det schysst ändå. Trist att vi båda startade en tidning samtidigt utan att veta om varandra. När jag fick höra om Matts tidning ringde jag upp honom och snackade lite. Det är inte omöjligt med ett samarbete i framtiden då ingen av oss är intresserade av att konkurrera som fiender. Vi vill båda bara göra bra tidningar.

Tobbe: Det kom lite som en överraskning. För mig i alla fall. Jag hade inte hört talas om att det fanns planer på fler tidningar förän jag läste om det på Surfsverige. Men det tyder väl på att det ligger i tiden när det kommer två tidningar på nästan samma ämne på en gång.Vad får vi se i första numret av Surfing?

Tobbe: Det blir allt från mat till musik. Det blir tricktips, intervjuer med Lukas Belsander bakom filmen Flavours och Johan Cargelius, tandläkaren som är tävlingsansvarig på Swedish Surftour. Sen blir det även ett längre reportage från Cornwall.

Thompa: Det bästa i första nummret är ändå att Sverre, gudfadern talar till pöbeln på sista sidan.

Hur ofta kommer tidningen ut och var kommer man kunna köpa den?

Tobbe: Tidningen kommer ut med 4 nummer per år. Den kommer att finnas tillgänglig i Press Stop-butiker och i välsorterade Pressbyråer. Tidningen kommer även att finnas till försäljning i surf-relaterade butiker.

Vilka är era korrespondenter ute i världen som ni nämner på er prenumerationssida?

Tobbe: Alla som vill vara med och göra tidningen. Surfing ska vara en tidning av surfare för surfare där vi fungerar som en redaktion som sätter ihop meterialet till en tidning.Ger ni någon ersättning för bidrag till tidningen?

Thompa: Jag har ju typ skrivit halva tidningen eftersom det varit svårt att få tag på frilans med så här kort varsel. Jag har ännu inte sett röken av någon ersättning för mitt digra arbete. Lars säger att det är väldigt tight med ekonomin för så här små tidningar i starten, men man får väl hålla lite koll på hans hus så att det inte dyker upp några nya bilar i garaget medan vi övriga jobbar ideellt, haha.

På kort sikt kommer vi att göra något sorts utbyte med ett surfcamp och ge dom lite annonsutrymme mot att vi får bruka deras lokaler. På så sätt kan vi bjuda alla som har hjälpt till med tidningen på en mysig vecka i höst. På längre sikt är målet givetvis att betala frilans med marknadsmässiga arvoden och att jag ska bo utomlands med en fet chefredaktörlön.

Ok grabbar, vi önskar er all lycka med Surfing och ser fram mot att sätta tassarna i det första numret!

Tack!
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!