Facebook data

Svensk öppnar brädfabrik i Portugal
Publicerad onsdag 19 december 2007 av Jonas HörnsteinInnehåll / Artiklar

Tillsammans med sin svärfar Mario Rocha har svenske Jonas Hörnstein precis öppnat upp portarna till Portugals minsta men samtidigt mest moderna brädfabrik. I deras garage trängs datorer, CNC-maskin, vakuum-utrustning, och olika typer av råmaterial, med allt från utfrästa skumkärnor till färdiga brädor.

Under drygt ett års tid har Jonas, som till vardags jobbar som doktorand på högskolan i Lissabon, tillbringat kvällar och helger med att utveckla den shapemaskin och det datorprogram som används för att ta fram brädorna. Datorprogrammet låter användaren skapa en 3D-modell av brädorna som sedan automatiskt kan skäras ut av shapemaskinen. Till skillnad från andra system klarar detta av att fräsa ut kompletta brädor inklusive rails och tail, vilka vanligtvis måste shapas för hand.

Den ökade precisionen i tillverkningen är inte minst viktig för den som designar brädorna. Med handshapade brädor är det svårt att veta om en viss egenskap beror på en ändring i designen eller en oönskad avvikelse i byggprocessen. Förutom att ge designern kontroll på exakt vilka mått som skiljer varje bräda åt ger systemet också information om t.ex. bottenkurvans krökningsradie och brädans volym.

Datorprogrammet håller för tillfället på att testas ut av flera shapers runt om i världen, men redan nu har ett par tillverkare valt att få sina brädor utskurna i Marios och Jonas garage.

Förutom att tillverka brädor åt andra har Mario och Jonas även startat upp ett eget brädmärke - Bluebottle surfboards. Hittills har det mest rört sig om att bygga brädor till sig själva och till den närmsta bekantskapskretsen, men från december kan även andra beställa brädor direkt från fabriken. För mer information besök Bluebottles hemsida på bluebottlesurfboards.com
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!