Facebook data

Surf SM 2003 - Corona Nord Classic
Publicerad onsdag 29 oktober 2003 av K-manInnehåll / ArtiklarNär SSA ville så ville inte vinden och när vinden ville så ville inte SSA. Så har SM-situationen sett ut gång på gång. Jag var nog inte ensam om att få en känsla av tveksamhet över att läsa "SURF SM PÅ VÄDDÖ I HELGEN". Debatter om vindprognoser tog fart och det såg trots allt lovande ut med 13-17 sekundmeter...

Runt åtta på morgonen kom vi fram och möttes av axelhöga vågor och tre hjältar som surfade allt dom kunde innan tävlingen började. Bil efter bil fyllde upp den lilla kurvan och den stora husbilen dekorerades med en stor Nord Surfbrädor-skylt. Ordförande Peter Klang parkerade närmast vattnet och bilen förvandlades till ett portabelt omklädningsrum/ domarbas/ resultattavla. Nyvakna surfare samlade sig för att försöka ta reda på vilket heat och vilken färg dom skulle surfa i. Efter överläggningar om diverse färger, heat och klockslag så gav sig första gänget ut i vattnet. Åskådarna hade letat sig ut på stenarna för att få parkettplats till bataljen. Heaten höll på i 15 minuter och väl medvetna om tidspressen paddlade alla på allt, såg det ut som. Heaten avlöste varandra och allt gick enligt tidtabell.
Kurvan där alla parkerade var full av bilar och vägen hade nu förvandlats till en isbacke när snön som hade fallit under morgonen packats ihop av all bilkörning. Mitt i isbacken släpper fästet för en bil som glider rakt in i Nordgrabbarnas hyrda husbil och bucklar till den rejält. Åskådarmassan växte till sig och två-tre videokameror stod uppsatta för att försöka fånga åkturerna så gott det gick i snöfallet som vart värre och värre. Lunchbreak lades in och Mac Arvids Hamburgeria i Älmsta fick sig den bästa morgonkassan i dess historia. Lagom till återstarten så ställdes en grill upp på stranden. Det var ett välkommet inslag för både publik och tävlande. Ordförande Klang som hade blivit utslagen ur sitt heat var helt plötsligt kvar i tävlingen efter en påstådd domartabbe.

- SM e som ett italienskt val... korrupt, skrattades det om bland vissa. Petter Carlweitz lyckades med bedriften att skrapa ihop 34 poäng i ett heat där dom tre bästa åkturerna bedöms. Slå det om du kan Kelly Slater! Nordgrabbarna skickade ut gratiströjor till domarteamet för att försöka höja sina resultat i vattnet litegrann. Coronalådan hade nu fyllts och en del av dom utslagna var inte så sura över att stå vid en varm grill med en bärs i handen istället för att ligga i det kyliga vattnet.

Långa fina linjer rullade in längs med pointen.
Heaten kördes av i ett grymt tempo och i väntan på semifinal sträckte Klang upp sitt ordförandefinger och väste - Vi skiter i semi, vi kör en sexmannafinal på 40 minuter istället! Sagt och gjort så drog sig Jesper, Okar, Henio, Kalle, Lee och Petter på sig finalfärgerna för en sista omgång. Verkligheten kom ikapp Petter när han räknade ut att det faktiskt var femtio procents chans på att tjäna pengar på att surfa i och med att Nord skulle ge vinnaren 5000, tvåan 3000 och trean 2000 kronor. - "I'm only in it for the cash, utbrast han i ett skratt".

Nervösa deltagare kollar ställningen.
Under finalen såg det ut som en buss japaner hade stannat för att följa tävlingen. Det var kameror så långt ögat kunde se och folk trängdes i all vänskaplighet om att få den bästa platsen för en bild. Okar började finalen bäst och ledde klart på poäng. Petter började sen använda sin lokala kunskap och tog över ledningen med ett par fina åkturer. Lee vaknade till och tog en riktigt bra repa, följt av en ännu bättre, följt av en ännu bättre. Förstaplatsen var säkrad åt Lee, så kampen om andraplatsen stod mellan Okar och Petter som turades om att ta vågor tills slutsignalen gick. Jag och Petters australiensiska flickvän Sarah tittade på varandra och sa samtidigt - Lee, Petter... Okar. Det var så det kändes och det var så det slutligen också blev.

Cagge passade på att frisurfa mellan heaten.
Ungefär tjugo stelfrusna åskådare var kvar för att följa prisutdelningen där Nord-Jesper delade ut 10000 kr och förklarade att Nord Surfbrädor kommer även att göra så vid nästa års tävling. Efter segerintervjuer, ett par öl och utdelning av diverse Coronaprylar så var SM-tävlingen över för detta år. Efterfest bjöds det på hemma hos Jesper där all mat och dricka man orkade få i sig stod på menyn. Runt dygnskiftet så var det självklart dags för Surf SM i armbrytning. Klang torskade tre raka mot Jesper och SM-ettan Petter mot SM-tvåan Okar slutade i remi. Festen avslutades med det sedvanliga surfljuget och ett par grekiska öl då Coronan hade tagit slut.

Petter och Lee visar upp dagens skörd.
På många sett kan det här Svenska Mästerskapet vara en början på någonting mycket större för svensk surfing. Istället för att hålla tävlingen på Torö så kördes den på Väddö och det är inget som säger att det inte kan bli Gotlands, Skånes eller Norrlands tur nästa gång. För första gången kan man tjäna pengar på att surfa i Sverige, i form av att ett väldigt proffsigt Nord Surfbrädor ställer upp med prispengar. Slutligen då så höll surfet mycket hög klass. Finalen var en riktig uppvisning i att svensk surfing definitivt går framåt med stormsteg. Stämningen var på topp hela dagen, trots kyla och snöstorm.

Jag ser fram mot nästa år redan nu och hoppas att svenskarna visar i EM att vi inte är så hopplöst långt bakom resten av Europa.

- Lycka till Sverige!
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!