Facebook data

Mannen bakom Lineup
Publicerad torsdag 18 april 2013 av Petter CarlweitzInnehåll / Artiklar

Foto: Sofia Runarsdotter

Foto: Sofia Runarsdotter


I början av maj släpps den svenska surfromanen Lineup. Den beskrivs som en mix av klassikern The Beach och filmen Point Break. Här tar vi ett snack med författaren Jonas Terning, som berättar om surflivet, karriären och om hur boken kom till.

Vem är Jonas Terning?

Torösurfare, redaktör på tidningen Café och pappa till två barn. 32 år. Tog mina första stapplande surfsteg 1998 på en hyrd bräda i Santa Cruz, Kalifornien. Blev biten direkt, såklart, och ställde in siktet på att efter gymnasiet och lumpen åka till Australien och lära mig att surfa. Sagt och gjort. Drog down under 2001, luffade runt på östkusten som alla andra och fastnade sedan i Manly, Sydney tack vare ett jobb som diskplockare på Steyne (det Steyne alla som besökt Manly antagligen har besökt). Lärde mig surfa (nåja) och när jag kom hem ett knappt år senare gick det ju inte att sluta.

Under åren som följde försökte jag kombinera mina surfresor med målet att bli journalist och skrev en hel del surfreportage, främst för tidningen Transition (Bland annat från Frankrike, Norge, Portugal, Marocko och Costa Rica). Har även fått träffa många av scenens personligheter för intervjuer och det är alltid lika kul - stoken bland svenska surfare är sanslöst stor.

Nu har det gått över tio år sen året i Australien och jag är inte ens hälften så bra som jag trodde att jag skulle vara på att surfa vid det här laget, men jag har nog så roligt. Som tur var är jag bättre på att skriva om surf än att surfa. Att få ge ut Lineup - Sveriges första surfroman - känns sjukt stort.

Vad inspirerade dig att skriva en roman om surfing och när började du arbeta på den?

Jag har alltid drömt om att skriva böcker och har ett par påbörjade projekt sedan tidigare, men i januari 2010 bestämde jag mig för att gå i mål med ett helt manus. Det finns ett talesätt kring skönlitterärt skrivande att man ska "gräva där man står", det vill säga skriva om ämnen som man redan kan mycket om. Då föll valet på surfing naturligt. När jag väl satte igång med det som idag är Lineup följde tre år med skrivande på kvällar- och helger. Ett jävla slit, men när jag häromdagen fick det första fysiska exemplaret i min hand var allt det som bortblåst.

Vad handlar boken om?

Lineup handlar om Jonatan, en ung svensk kille som sticker från Sverige för att komma bort från svikna löften från polare och flickvän. Han landar i Manly och blir förälskad i vågorna och backpackerlivet som kretsar kring stranden. Han lär sig surfa och tränar hårt för att vara beredd när vinterstormarna kommer. Men snart förlorar han både jobbet och kärleken och allting brakar samman. Århundradets vågor är på väg, och han klamrar sig fast i Manly genom att sälja droger. Men det som ser ut som en snabba, enkla pengar i början utvecklas snart till någonting mycket värre.

Jag tycker bokens tagline fångar stämningen ganska bra: Lineup är Sveriges första surfroman. Om vågor som förför, vågor som förstör och om vad som händer när du håller andan alltför länge.Hur kom du fram till vad den skulle handla om och var den skulle utspela sig - varför Australien och inte i Sverige till exempel?


Det gäller som sagt att gräva där man står, och surfing känner jag väl till. Sedan tycker jag det finns en oberättad historia om svenskar som åker ut på backpackerresa. Dels dom som surfar, men även dom som bara luffar runt i Sydostasien. Det händer något med oss när vi reser utomlands, när allt det vi gör bara är tillfälligt. Konsekvenserna av våra handlingar räknas inte på samma sätt eftersom vi inte är hemma, vilket gör att många gör saker som dom aldrig annars hade gjort. Tror många känner igen sig i det, och jag ville skildra just en sådan historia.

Finns det självbiografiska element i boken?

Nej, ingenting av handlingen är självupplevt. Men samtidigt är många av miljöerna exakt de miljöer som jag själv har varit i. Huvudpersonen Jonatan jobbar till exempel på Steyne, precis som jag gjorde för länge sedan, och bor i en sunkig backpacker-lya på Ashburner Street 13 i Manly, precis som jag gjorde. Jag var nere i Sydney med familjen förra vintern och gick förbi just den där gamla lägenheten och ingenting hade förändrats på tio år. Det var ganska kul att se.

Det är lätt att halka in i romantiska klichéer när man skriver fiktionellt om surfing. Är det något du lyckats undvika i boken tycker du?

Jag tror jag lyckas undvika det, för samtidigt som miljöerna är surfarnas så har karaktärernas mycket mer gemensamt med varandra än bara vågorna. Det gör att man kommer förbi klichéerna. Men visst, det finns till exempel ett surfgäng som är inblandad i Sydneys droghandel. På ett sätt speglar det en kliché, men på ett annat sätt speglar det också verkligheten.

Var det svårt att få backning av ett bokförlag och hur gjorde du för att få Bonniers med på noterna?

Ja, det har varit en lång resa. Man ska ha klart för sig att bokförlagen ger ut runt en promille av alla manus de får ta emot. Efter ett drygt års skrivande skickade jag i alla fall in mitt manus till 6-7 förlag. Forum, som ger ut boken ringde upp redan efter någon vecka och ville träffas på ett möte. De gillade idén, men tyckte inte manuset var riktigt färdigt och vi pratade om hur det kunde utvecklas. Bland annat ville de ha ännu mera surf vilket var sjukt kul då jag medvetet hållit tillbaka surfscenerna av rädsla för att det skulle anses vara för smalt. Efter ett drygt halvår skickade jag in ett nytt, omskrivet manus och historien upprepades. Förlaget tyckte det var bra, men inte tillräckligt. Jag körde en större omskrivning och åkte bland annat ner till Sydney för att göra research. Sen var det tredje gången gillt - sommaren 2012 skrev jag på avtalet.

Den bok som nu kommer ut är ganska långt ifrån mitt första manus, så jag är glad att jag orkade genomföra alla ändringar. Lineup är, om jag får ägna mig åt lite självskryt, riktigt bra.

Foto: Sofia Runarsdotter

Foto: Sofia Runarsdotter


Vilken publik räknar du med att boken kommer attrahera?

Förutom Sveriges alla surfare tror jag även boken kommer intressera alla som lockas av backpackersvängen. De som har varit ute och rest, alla som vill åka ut och resa och alla som stannade hemma och undrar hur det egentligen var för dem som reste.

Planerar du att fortsätta skriva böcker och kommer det någon uppföljare till Lineup?

Absolut, pratar just nu löst med förlaget om nästa bok. Det är inte någon uppföljare till Lineup, men jag hoppas få tillfälle att återvända till surfskrivandet längre fram. Har många idéer i skallen jag gärna vill få ner på pränt.

Andra framtidsplaner?

Nu är jag fullt upptagen med att få Sverige att förstå att Lineup är här, så jag tänker inte mycket längre än så. Har jobbat så länge med den här boken att jag vill att den får en ärlig chans i internethandeln, bokaffärer och bibliotek. Surfare är, i mina ögon, oftast öppna, intresserade människor som kan inspirera sin omgivning. Om dom som hänger på Surfsverige gillar Lineup, hoppas jag att ryktet sprids som ringar på vattnet till folk även utanför surfkretsar. Om det är någon som har något spännande evenemang på gång som kretsar kring surfing får dom mer än gärna höra av sig till mig - jag finns som JonasS här på Surfsverige, eller på Den här emailadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Tack för pratstunden och lycka till med allt. Vi ser fram emot att läsa äventyret!Missa inte releasen för Lineup som sker på 6/5/4 i Stockholm den 2 maj. Mer info hittar du på facebook.com/events och om du inte kan hålla dig så kan du tjuvläsa början av boken här: Provläs Lineup av Jonas Terning
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!