Facebook data

Hajdrama i Manly
Publicerad tisdag 30 mars 2010 av Petter CarlweitzInnehåll / Artiklar

Havet låg platt i redaktionens hemvist i Manly, Australien under helgen. Lördagseftermiddagen spenderade jag under ytan utanför Shelly Beach, tillsammans med min polare Stevo från Skottland och nyinflyttade landslagssurfaren Seth Påhlsson som premiärprovade sin nya snorklingsutrustning.

Efter en timmes rundtur bland reven var vi tillbaka på grunt vatten och på väg upp, när Seth plötsligt hojtar till. Han har upptäckt och filmar ett par stora fiskar som långsamt glider fram inunder honom. Jag sätter genast av i hans riktning.

Det är ingen ovanlighet att se hajar när man snorklar i Manly. Ofta rör det sig om s.k. Mörkhajar, eller Dusky Sharks som de kallas här nere. De anses vara en förhållandevis harmlös art, men har vid några tillfällen varit inblandade i attacker på människor.

Jag hinner knappt komma fram till Seth innan något sprattlar till precis framför mig. Det som händer sen är något jag aldrig upplevt eller sett förut. Jag befinner mig på en dryg armslängds avstånd från en 1½ meter stor haj som med spastiska ryck rör sig i en fruktansvärd hastighet rakt mot Seth i ett uppenbart försök att attackera, bita eller åtminstone skrämma bort honom. Seth ligger redan bakåtlutad och börjar sparka frenetiskt med sina simfötter för att parera den arga bestens framfart. Jag tittar upp ur vattnet och våra förvånade blickar möts.

- Vad fan är det frågan om? utbrister jag i ett nervöst skratt.
- Jag vet inte, men jag kommer inte stanna för att ta reda på det, ropar Seth samtidigt som vi båda simmar baklänges bort från hajen i riktning land några meter bort.

Jag vinkar över Stevo som sett det hela ovan ytan och alla tre hoppar upp på klipphällen och pustar ut. Vi konstaterar att vi just vittnat en mycket ovanlig incident och Seth är glad att han spenderat några extra dollar på ett par stora simfötter.Tyvärr lyckades inte Seth fånga incidenten på sin medhavda kamera, men i klippet ovan kan du se två av hajarna sekunder innan en av dem löpte amok. Lägg märke till hur den första hajen verkar bli skrämd av något (förmodligen av att jag närmar mig från sidan) och försvinner blixtsnabbt. Kanske var det den som kom tillbaka sen och försökte attackera Seth?
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!