Facebook data

Västkustens Pionjärer
Publicerad måndag 12 april 2010 av Petter CarlweitzInnehåll / Artiklar

Här startar intresset för brädsporter. Bilden visar ett gott gäng grabbar i Tylösand 1977.
11
12

Vi öppnar ett relativt okänt kapitel i svensk surfhistoria. I slutet av 70-talet började ett gäng skatare att surfa på den svenska västkusten. De startade Sveriges första surfklubb som de döpte efter hemmabrytet i Grötvik utanför Halmstad. Vi har sökt upp Per Torstensson som idag är 48 år och jobbar som lärare på Kattegattgymnasiet. Tillsammans med sina kompisar i Porridge Bay Surf Club och ett fåtal entusiaster i andra delar av landet var han en av Sveriges första surfare.

Berätta om Porridge Bay Surf Club och hur det kommer sig att ni började surfa.

Vi hade börjat åka skateboard några år tidigare och sneglade på surfbilderna som smög sig in i skatetidningarna. Jag hittade till slut en bräda av märket Bing i en "James Bond"-butik i Halmstad och gjorde mina första försök att surfa.

När vi bildade klubben 1980 var vi tre deltagare. Det var jag och Stisse Bengtsson - en dykare, seglare och duktig vattenskidåkare. Han var även berömd för sina dyk ifrån fyren i Grötvik. Misstänker fortfarande att han har simhud mellan fingrarna. Sen var det Åke Gylling som fastnade direkt för surfingen och var aldrig sen att dra på sig dräkten för en session. Under åren som vi surfade var där några till som ville prova. Micki Carlsson, en otrolig skatare, var en av dem. Men stommen i klubben förblev densamma.

PBSC var aldrig någon registrerad klubb. Vi var några grabbar som schablonmålade vår klubblogga på T-shirts sen var det klart. Vi umgicks även mycket utanför lineupen, festade och väntade på nästa storm!

Jag ser framför mig hur ni cruisar runt i Halmstad på somrarna med brädorna på biltaket och Gyllene Tiders Tylö Sun i högtalarna. Hur väl stämmer den bilden in med verkligheten?

Självklart var det så. I början lyssnade vi mycket på Beach Boys, för texternas skull. Dick Dale för musikens skull. Vi ska komma ihåg att detta var före Internet, mobiltelefoner och annan IT-teknik, så vi fick ta inspiration från de källor som stod till buds.

Hur kändes det att hitta och surfa vågor på den tiden i vetskapen om att ni var bland de första att någonsin göra det i Sverige?

I mitten på 80-talet peakade Windsurfingboomen och Halmstad var inget undantag. Jag menar alla Windsurfade! Det här med surfing på den tiden var bara en udda företeelse. Att vi var bland de första i Sverige som startade har vi överhuvudtaget inte reflekterat över.

Var surfade ni mest?

Efter första resan till Biarritz 1981 var vi helt fast. Vi var i Frankrike - 6 eller 7 år i rad, tror jag, med undantag för lumpen. I Halmstad var det Grötvik och Sandhamn som gällde. Fattar fortfarande inte varför alla idag trängs i Sandhamn. Grötvik på rätt ställe är en mycket kraftigare våg!

Stötte ni på några andra surfare i vattnet - eller på land, under dessa tidiga år?

Aldrig.

Var ni medvetna om bildandet av SSA 1985, och att vi hade ett landslag?

Jag träffade Janne Ekstedt i mitten av 80-talet. Han var i Halmstad för att göra ett reportage om Windsurfing vill jag minnas. Han pratade om SSA och jag har för mig att jag blev medlem i ett år. Har faktisk ett minne av att Janne frågade mig om deltagande i en landslagstrupp. Jag hade inga pengar, så det blev inget. Tog nog inte det hela på allvar heller.

Hur trodde ni att surfkulturen skulle utvecklas i Sverige i framtiden? Hade ni kunnat tänka er att det skulle bli så pass populärt som det är idag?

Att surfingen skulle bli så populär som det är nu är helt otroligt. Vad hände?

Saknar du dessa dagar?

Surfingen var under lång tid mitt huvudintresse. Fortfarande noterar man när det blåser upp ordentligt och vet att surfet är ”på”. Vem vet, det är aldrig försent att köpa ny bräda. Den gamla i förrådet lär väl sjunka om man sätter sig på den.

Hur var det att resa utomlands på den tiden jämfört med idag. Några speciella resminnen?

Vi åkte ju till Frankrike, från Bordeaux till Biarritz - otroligt fina stränder! Kom ihåg en våg i Lacanau som höll mig nere en bra stund med värsta tänkbara tvättmaskinen. Där blev jag riktigt skärrad för första gången.

Surfar du och de andra medlemmarna i klubben fortfarande?

Det var länge sedan jag surfade. Den av oss som körde vidare är Åke Gylling. Han besöker Frankrike regelbundet. Vad kan man säga - once a beach boy…

Tack Per! Vill du hälsa något till våra läsare och medlemmar?

Surfsveriges hemsida är fantastisk! Att ni orkar uppdatera så ofta? Som gammal räv snyltar jag (och övriga oldtimers) gärna på den fint designade sidan - och ofta. Tack för visat intresse i vårat gäng som tydligen var bland de första i Sverige. Vi från Porridge Bay Surf Club kan bara önska Surfsverige och alla surfare lycka till i framtiden.
Må väl!
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!