Facebook data

Svenska Hajar
Publicerad lördag 24 april 1999 av Petter CarlweitzInnehåll / Artiklar

Hajen lurar bland vågorna!
I svenska vatten simmar allt från jättehajar som brugden och håkäringen till mindre arter som pigghajen. Det är främst på västkusten som de kan påträffas och för det mesta ute på öppna havet. Men faktum är att de förekommer även i Östersjön. Utanför Möja i Stockholms skärgård har det påträffats haj. Likaså i Gudingen vid Västervik i Småland.

Här är några av de hajar som finns i svenska vatten:

brugd

brugd



Brugd är en av världens största fiskar och förekommer då och då på västkusten. Framförallt i Bohuslän och i vattnen kring fyren Pater Noster, utanför Marstrand. I september - oktober har smärre grupper av brugd, eller breidare som de kallas i Bohuslän, iakttagits. Brugd räknas till familjen jättehajar och kan väga över 8 ton och ha en längd på 15 meter. Normalt sett ligger längden "bara" kring 10 meter. Brugden är en fredlig haj och en utpräglad planktonätare. Ofta ses den vid vattenytan och i mindre grupper.

hakaring

hakaring



Näst efter brugd är Håkäring eller Grönlandshaj den största haj som uppehåller sig i nordiska vatten. De största exemplaren kan väga över ett ton och längden kan uppgå till drygt 8 meter. Håkäringen är mycket glupsk och slukar gärna större byten som sälar och mindre valar. Den äter även kadaver och i dess mage har man gjort många märkliga fynd. Bland annat halva kroppen av en drunknad människa. Sportfisket efter håkäring har ökat under senare år. Vid Sydnorges kust har svenskar fångat håkäring på över 90 kilo.

sillhaj

sillhaj



Sillhaj eller Håbrand som den också kallas är en av de större hajar som mer regelbundet vistas vid vår kust. Den hör till familjen jättehajar och kan bli upp till 6 meter lång och väga 300 kilo. De exemplar som besöker våra vatten är oftast bara tredjedelen så stora. Under hösten och vintern följer sillhajen sillen mot kusterna och går gärna intill klippiga stränder. Sillhajen är vanlig i Skagerack och norra Kattegatt. Den har även simmat in i Östersjön och påträffats så långt norrut som i Ålands skärgård.

pigghaj

pigghaj



Pigghajen är vår vanligaste hajart. För 20 år sedan fanns den i stora stim längs hela västkusten. Men ett hårt yrkesfiske under sextio- och sjuttiotalen har satt sina spår och beståndet har sjunkit drastiskt. Pigghajen är en liten haj och når sällan över dryga metern. Ändå var Sverige en gång ett eldorado för sportfiske efter stor pigghaj. Vanligtvis uppträder pigghajen över bottnar på mellan 20 och 70 meter men likt alla hajar saknar den simblåsa vilket gör att den kan vistas på alla djup. I sällsynta fall har den förvirrat sig in i Östersjön. Ett storväxt exemplar fångades strax norr om Öland 1959. Pigghajar lever på mindre fiskar och finns i hav över stora delar av världen. Den är inte helt ofarlig för människan då den har två vassa piggar på ryggen som innehåller ett bedövande nervgift som kan ge smärtsamma och svårläkta sår.

Källor: Tidningen Land, Den stora djurboken, Sharks of the World.
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!