Facebook data

Rekordmånga deltagare när Ängelholms Strand städades
Publicerad måndag 03 maj 2010 av Bjäre LocalsInnehåll / Artiklar

Foto: Fredrik Bengtsson.

Foto: Fredrik Bengtsson.


För 15 året i rad i Europa, och tredje året i rad för Sverige, så städades det flitigt runt om i landet helgen 1-2 maj. Skånes samlade surfkollektiv samlades på Ängelholms Strand för att göra en insats, dricka kaffe och njuta av vårsolen.

Strandstädningen är en del av Surfrider Foundations projekt ”Ocean initiatives”, ett arrangemang som går av stapeln över hela Europa, där lokala föreningar tillsammans med Surfrider Foundation städar just stränder.

- Surfrider Foundation är en internationell ideell miljöorganisation som fokuserar på miljöfrågor kring havet; vattenkvalitet, föroreningar, att bevara befintliga vågor och rätt att använda dem samt bedriva forskning och utbildningar om havets djur och växtliv, säger André Britzén Gson, en av initiativtagarna bakom städningen i Ängelholm och som även gjort sin praktik hos Surfrider Foundation i Australien.

Foto: Fredrik Bengtsson.

Foto: Fredrik Bengtsson.


- Det är mestadels surfare och aktiva inom vattensporter som är medlemmar i organisationen men även personer som ser föroreningarna i våra världshav som ett allvarligt problem, säger André Britzén Gson.

Havet är världens största ekologiska system och därmed väldigt viktigt för mänskligheten. Varje år letar därför Surfrider Foundation efter frivilliga som kan tänkas ställa upp och hjälpa naturen på traven under maj månad.

- Surfrider Foundation vill påverka attityden för en bättre avfallshantering, skapa ökad medvetenhet bland allmänheten och informera om hur miljöansvariga medborgare bör bete sig, säger Matthew Fader, grundare till Surfrider-avdelningen här i Sverige.

Under vinterperioden samlas avfall på hög på våra stränder och det är dags att bli medvetna om föroreningarnas omfattning längs våra kuster och vattendrag. Grovsopor är avfall från mänsklig verksamhet. Det transporteras av strömmar eller floder mot kusten och en del hamnar till sist på stränderna. Man uppskattar att 90% av havsföroreningarna kommer från inlandet.

Foto: Klasse Blom.

Foto: Klasse Blom.


- Plast är inte biologiskt nerbrytbart, påpekar Matthew Fader. Med tiden delas plasten sönder i partiklar som blir så små att de inte syns med blotta ögat. Då kallas det plastplankton och kan inte avlägsnas från havsmiljön. En av riskerna vid nedbrytningen av plast i havsvatten är att den förs in i näringskedjan. Det innebär en giftig risk både för det marina livet och för människan som äter havslevande fisk. Just därför är de årliga strandstädningarna väldigt viktiga för att försöka motverka att just detta händer.

- För 2 år sedan städade vi på Österlen, förra året här i Ängelholm och även detta år kände vi att Ängelholms strand kunde behöva en uppfräschning, säger Fredrik Bengtsson, aktiv i den lokala föreningen Bjäre Locals.

Hela 19 stycken plus 7 hundar dök upp i år på Ängelholms strand för att hjälpa till vilket är en ökning från i fjol. Nytt för detta år var att även en deltagare utanför surfkollektiven, Beth Fridström, dök upp för att städa vilket hela tiden varit ett av målen.

- Till nästa år vågar vi hoppas att ännu fler från allmänheten dyker upp och hjälper till, säger Jonas Lilja, ordförande i Skånes Vågsurfare. Det är skoj att fler och fler får upp ögonen för eventet och det börjar bli en trevlig årlig tradition att träffas så här och hjälpa till.

Foto: Klasse Blom.

Foto: Klasse Blom.


Efter 3 timmars städning samlades alla på parkeringen nedanför Klitterhus för att bedöma insatsen över en mugg kaffe och hembakade kakor.

- Stämningen efter är toppen för det känns att man gör en insats för naturen, säger Robin Edströmer den yngsta deltagaren i gänget. En burk t.ex. tar ca 500 år på sig att brytas ner, men känslan över att den nu istället återanvänds och dyker upp i någon butik i landet, är en upplyftande tanke.

Städgänget går en bestämd sträcka och samlar in skräp som sedan mäts och rapporteras till huvudsätet i Frankrike. Cirka 2 kubikmeter sopor blev årets fångst. Mestadels rör det sig om plast och ölburkar som samlas upp men även grillar är populärt att lämna efter sig.

”Ocean Initiatives” anordnas över hela världen. I år städas över tre hundra platser längs hela den europeiska kusten, men också i Afrika, säger Matthew Fader.

Samtidigt under helgen städades även stränder i Stockholm, Varberg, Falkenberg och Gotland.
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!