Facebook data

Slussen Wave
Publicerad söndag 28 februari 2010 av Ants NeoInnehåll / ArtiklarFöreningen Sthlm Sub Surfers föreslår Stockholms Stad att bygga en surfbar stående flodvåg i Mälaren mellan Gamla Stan och Slussen. Slussen som ligger mellan stadsdelarna förfaller och behöver rivas och byggas om. Den nya Slussen beräknas vara färdigt 2018 till en kostnad på över 6 miljarder kronor. Stockholm är en stad med mycket vatten och det efterfrågas i projektet en inbyggd naturlig aktivitet med vatten i fokus. Förutom slussningen av båtarna, vad vore mer passande än surfare som visar vad de går för, för alla stockholmare och turister som passerar denna plats dagligen.

Tidigare beräkningar för en våg i Strömmen vid Riksdagshuset skulle ge en 6 meter bred och huvudhög våg med tappning på endast 171 m3/s. Med uppskattad ökad tillströmning av smältvatten till Mälaren behöver nya Slussen klara av att släppa ut 1500 till uppemot 2000 m3/s sötvatten till Saltsjön. Med en effektiv gärna modulerbar bottenform skulle världen bästa konstgjorda vågformer kunna skapas mitt i pulserande stadsmiljö. Vattendomar bestämmer när och hur mycket vatten som släpps på. Lagring av vatten under torrare perioder skulle klara ge mer eller mindre vågor till minst varje helg.

Surfare som ickesurfare skulle världen över uppmärksamma denna våg och plats till stora marknadsföringsvinster för Sverige och Stockholmstad med ökande turism och goodwill som följd. Vattenmiljön skulle också sättas i fokus, vilket borde vara i linje med Stockholms Stads ambitioner.

Lokala, nationella till internationella världsmästerskap i "River Surfing" skulle kunna hållas kontinuerligt och kanske skulle vi se Sverige på prispallen i framtida Olympiska Spel där surfing är en av de heta kandidaterna till att ersätta sporter som få utövar och än värre ens är intresserade av. Vi har redan planerat att ta kontakt med Skansen för att vid invigningen hyra in ett gäng småhungriga hajar!

För att detta ska bli verkligt behöver föreningen utöva kraftfull lobbyarbete. Ju fler medlemmar ju större chans till att fler beslutsfattare lyssnar på föreningens vision om nya Slussen. Medlemskap kostar från 50kr/år eller 150 kr inkl olycksfallsförsäkring. Blir medlem nu och hjälp till att sprida budskapet att göra Stockholm till en av världen häftigaste platser att bo på. Anmäl dig på www.subsurfers.se

Stockholms Stads sida om nya Slussen
 
12 Kommentarer
Svar: Slussen Wave Feb 28 2010 12:49:58
Sjuuuukt bra idé!
#80939
Svar: Slussen Wave Feb 28 2010 13:54:48
5 min hemifrån. Hade varit nice!
#80950
Svar: Slussen Wave Feb 28 2010 14:08:24
MEN 8 ÅR????
#80951
Svar: Slussen Wave Feb 28 2010 15:44:59
Det här måste vi alla stå bakom - självfallet!!!! You go!!!
#80952
Slussen Wave Feb 28 2010 22:32:16
Vi vet att surfare inte vill organisera sig, men detta är det enda som fungerar mot myndigheter och politiker. Själv är jag sjukt trött på turerna med SSA och personliga vendettor hit och dit genom åren. SSS är inte ens medlem i SSA längre, genom medveten utmobbning av några idioter i styrelsen för femitoelfte gången i historien.. Alternativet för att förändra är att skaffa sig egna miljoner/miljarder och en massa makt. Men i detta projekt behövs samarbete. Föreslår att Torö föreningen också joinar projektet med oss! Dvs så de som är locals från Nynäs är medlemmar där och de från Sthlm är medlemmar i SSS. Kanske finns det också någon annan förening norr om Sthlm sin kan vara med.. Det behövs verkligen flera tusen medlemmar för att vi ska vara riktigt övertygande. Vi kan räkna med alla brädåkare i föreningen för detta.

8 år är ingenting för ett sådant projekt för miljarders buklilupidas..
#80988
Slussen Wave Feb 28 2010 22:38:46
ord ants!
#80990
Slussen Wave Mar 01 2010 15:58:46
måste fram en namninsamling me allllllla surfers namn i swerige....
#81008
Slussen Wave Mar 02 2010 19:36:02
Borde väl kunna ansluta några kajakföreningar också?
#81054
Svar: Slussen Wave Mar 03 2010 08:20:03
lånad,våg skrev:
måste fram en namninsamling me allllllla surfers namn i swerige....

Medlemmar är mer mycket mer kraft än namninsamling. Engagerade medlemmar ännu bättre. Vi kommer lägga upp en namninsamling för fler medlemmar som stödjer projektet.

Sthlm Sub Surfers förändrar din omgivning!
#81081
Svar: Slussen Wave Mar 03 2010 08:29:37
rackarn skrev:
Borde väl kunna ansluta några kajakföreningar också?

Vi kommer ta kontakt med dem också, men senast vi hade samarbete om vågen vi ville bygga i Strömmen, så var alla deras medlemmar över 40 år och SSS medlemmar hade inte registrerat sig då vi startade upp föreningen från dess vila mellan 1999-2003.. De medlemmar som SSA då hade hade vi inga födelsedatum på. Jag gjorde en drive för att få in födelsedatum, men få svarade. Projektet stöttades av Miljöpartiet, men nya regeringen la ner det av två skäl, för gamla medlemmar som staden inte ville satsa på och att vågen skulle förstöra för laxen Vi uppskattade kostnaden till 300 tkr där medlemmar hjälpte till att lyfta gatusten på botten. Staden uppskattade kostnaden till 600 tkr.

Som vanligt är det få som bryr sig, men vi kommer nå våra mål för eller senare. Det har vi lärt oss av Highvalley Skateworld som började så smått 1999 och snart går från projekt till upphandling och sedan bygge under hösten.
#81082
Svar: Slussen Wave Mar 03 2010 09:39:34
En personlig åsikt är att ni borde satsa lite mer vid befintliga bryt t.ex Torö om det skulle gå att få upp ett omklädningsrum mer soptunnor då hade jag verkligen kunna överväga ett medlemskap.
skapa ett artificiellt rev vore också mumma en riktigt istället för en stående våg vore grymt.

Men jag tycker samtidigt att det är bra att folk lägger ner arbete i något som kan generara mer surf absolut.
#81085
Svar: Slussen Wave Mar 03 2010 09:55:14
Tyreso_soulsurfer skrev:
En personlig åsikt är att ni borde satsa lite mer vid befintliga bryt t.ex Torö om det skulle gå att få upp ett omklädningsrum mer soptunnor då hade jag verkligen kunna överväga ett medlemskap.
skapa ett artificiellt rev vore också mumma en riktigt istället för en stående våg vore grymt.

Men jag tycker samtidigt att det är bra att folk lägger ner arbete i något som kan generara mer surf absolut.


Om du vill ha ett artificiellt rev och soptunnor och att någon hanterar det så ser du till att bli medlem och jobba för det. Jag och Johan Sandström kämpar med "Sthlm Slussen Wave 2018" och brinner för det och kommer därför inte ha tid eller råd att jobba med ytterligare fler projekt som det ser ut just nu. Vi har redan ett gäng pågående skatepark projekt tillsammans med andra i SSS-styrelse samt engagerade medlemmar. Om du vill göra det du vill ha så hjälper vi andra givetvis till så länge det är rimligt projekt att satsa på. Du kan ju börja undersöka vad ett konstgjort rev skulle kosta att bygga, miljöeffekter och sedan någon slag av undersökning som visar att det skulle fungera, att vågen blir bättre så att det är värt att bygga. Kan tänka mig att det finns en hel del andra problem med detta projekt, men självklart så gillar även SSS en förbättring av Torö-vågen som vi i föreningen surfat sedan tidigt 80-tal.
#81086

Logga in eller registrera dig för att kommentera.
Kommentera: 12 inlägg

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!