Facebook data

Lyckomaskinen Pavones
Publicerad onsdag 08 juli 2009 av Sandra Johansson och Marie FröslinInnehåll / Artiklar

00
Marie Fröslin hittar sin glädjemaskin i Costa Rica.


Är man en goofy-rookie och säsongar som alla andra svenskar i Santa Teresa i Costa Rica, så finns det inga ursäkter i världen för att inte göra en avstickare till Costa Ricas sydkust och världskända vänsterbrytet Pavones.

Efter ett kort stopp i Dominical och ett par delfiner och två valar i line-up som lyckades lysa upp tillvaron bland muschy, midjehöga vågor, så hoppade vi sedan på en smockad buss när det efterlängtade syd-swellet slog till och begav oss mot vårt mål som nästan ligger så långt söder ut man kan komma i Tico-land. Ca 400 km från huvudstaden San José, 15 km söder om Zancudo, uppenbarar sig ”Bahía de Pavón”, och att bara vara framme känns som en välsignelse efter timmar utan AC, guppiga grusvägar, smala broar utan räcken och en pizza som inte riktigt hade lagt sig som den skulle i magen ;)

Pavones är en mycket liten by vid havet omgiven av en otrolig natur, och här kretsar i stort sett Allt runt surfen. När vågen funkar fylls området blixtsnabbt med turister och ticos. De som inte själva surfar sitter på muren med en bärs och en kamera.

I vattnet råder sjuka crowds, muchos ticos som har 200% koll på vågen och rippande pro-kids från kända Playa Hermosa. Blandningen gör det hela till lite av en tålamodsprövning, men när man väl får sina rides så förstår man varför man väntade. Även om man av kunskapsmässiga skäl inte platsar i huvudpeaken så kan man få åk på 30-40 sekunder som framkallar både mjölksyra och obeskrivliga stokes. Vågen känns som en maskin, en riktig lyckomaskin.

01
Häckandes på bussgolvet på väg till Pavones.


02
Äntligen framme!


03
Sandra Johansson gräver ner railen i en bottomturn.


04
Klarar man den första sektionen har man en halv minuts ren glädje framför sig.


05
Efter en lång våg är det bara att gå upp, gå tillbaka och paddla ut till line-up igen.


06
Ett tropiskt paradis.


07
Marie får en clean vägg.


08
Eftermiddagsdis vid Pavones.


09
Delad glädje är bäst!


10
Solen sänker sig över Stilla Havet.


Bra att veta

  • Pavones funkar bara vid syd-swell så håll koll på vågrapporten. Beroende på detta spots läge kan det gå veckor utan att en enda våg når insidan av ”Golfo Dulce”.
  • Se till att åka så tidigt som möjligt under swell-perioden eftersom boenden snabbt fylls och vattnet likaså.
  • Pavones är en stenstrand så är det första gången du surfar bör du välja något av de närliggande beachbreaken, tex Punta Banco (ett både reef och beach-break). När vi var där bjöd dock Punta Banco på häpnandsväckande close-outs!!
  • Vågen funkar egentligen på alla tides, men kan bli lite gnarly på högvatten då vågen bryter där det är otroligt grunt. Likaså på lågvatten krävs lite mer nivå eftersom vågen blir väldigt snabb och tubande.
  • Skulle swellet oväntat droppa eller om man blir sugen på högrar så finns världskända Matapalo på endast en liten båtturs avstånd.
  • Pavones har varken bensinstation eller bank så det gäller att planera sin trip.
  • Man kan vara säker på att få sina drömvågor dokumenterade på grund av stora mängder fotografer och random people som klickar bilder. Ta med en polare som inte är lika vågkåt som du själv, utan vill fotografera. Alternativt lite extra stash för att kunna köpa.

Bara resan i sig är ett äventyr, men det som väntar när man kommer fram går inte ens att beskriva. Goofy som Regular, spelar ingen roll. Ingen våg har någonsin framkallat så mycket lycka hos oss som Pavones. A real happiness-machine…
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!