Facebook data

About: K-man
Publicerad torsdag 17 februari 2011 av RedaxInnehåll / Artiklar

Rekar surf i Indo...

Nu på lördag ställer vår gode vän Kenny Bergander till med fotoutställning och surfhäng på Restaurang Ljunggren i Stockholm. Vi sökte upp mannen bakom kameran och sköt iväg lite frågor.

Berätta lite om fotokarriären. Hur länge har du plåtat surf?


Jag har väl i stort sett alltid vart intresserad av fotografi sen jag jobbade på en hyrstudio i Stockholm för många herrans år sen. Men jag bryr mig för lite om slutartider och gluggar för att våga kalla mig själv fotograf och jag är alldeles för rädd för stora vågor för att kalla mig själv surfare. Vet inte om det låter logiskt men det är den inställningen jag har till det i alla fall. Jag ser mig själv som en kille som tar lite bilder och försöker hitta vågor så ofta jag kan.

Vad tycker du utmärker dina bilder stilmässigt och var får du din inspiration?

Jag försöker plåta lite mer vardagliga surfbilder som förmedlar en känsla, snarare än att t.ex. fånga feta Pipeline-tuber. Jag har ganska svårt att relatera till bilder i surftidningar. Det enda dom förmedlar är fullsponsrade proffs som surfar sinnessjuka vågor. Det är mer fiction än fakta för mig.

Under mina år utomlands så var det vid ett handfull tillfällen man fick ett bra swell med bra vindar, så nio dagar av tio surfade man bröst - axelhöga vågor så det är väl det jag har plåtat mest. Att prova en ny vinkel att plåta ett vardagligt beachbreak ifrån peppar mig mer än att plåta stora vågor. Att hitta ett träd i förgrunden eller kanske sätta fokusen på "fel" ställe kan ge en vanlig bild på en vanlig strand ett nytt fräscht sätt att se på just den stranden eller den surfade vågen.

Vad kan besökarna se fram mot på lördag?

Kvällen på Ljunggrens kommer bli mer fest än en utställning. Jag och supersurfaren DJ Vicious samkör under kvällen. Han har dragit in ett gäng som kommer avlösa varandra i DJ-båset och jag kommer hänga upp ett gäng surfbilder från min kommande bok "About: Blank: 1". Det roliga med att lägga upp det så här är att möjligheterna blir desto fler än vid en vanlig utställning, där ett glas vin sippas med lite hissmusik i bakgrunden. Gillar man inte bilderna så kan man ställa sig och digga Dub-step vid högtalaren med en drink i handen - uppskattar man inte musiken så man kan komma och kolla bilderna och sen sätta sig på resturang-delen och hinka bira.

Vare sig man kommer för bilderna, musiken eller alkoholen så hoppas jag bara på en rolig fest och att alla kommer dit för att ha kul. Någonstans i lokalen så borde ett exemplar av min bok finnas om man skulle vara intresserad av att kolla in den.

Du gjorde en lång resa med kameran runt halsen för ett tag sen. Berätta lite om den. Vad fick dig att bege dig ut på en sådan tripp?

Vad som fick mig att lämna allt här hemma vet i stort sett bara mina närmaste, men vi kan kalla det en kombination av att jag var "lite nere" och en medicinering som gjorde att jag satsade allt på ett kort och gav mig av för att göra det här projektet. Resan tog mig till Indonesien, Australien, Fiji, ett par ställen i staterna och Kanada. Så fort jag hade kommit hem och packat om väskan åkte jag även till Lofoten i norra Norge, Portugal och Fuerteventura.

Om jag tittar i bakspegeln så var det ett väldigt viktigt beslut jag tog, som jag är sjukt tacksam för än idag. Lite extra just nu, då en del av dom åtta månaderna jag var ute och reste ska visas upp.

Har du några speciella minnen från resan du vill dela med dig av?

Favoritstället på resan var nog Kanadas östkust, tror jag. Det såg ut som Sverige, men folk pratade engelska och det var sjukt fina surfspots i varenda bukt kändes det som. Det var ganska litet när jag var där, men jag fick ändå en perfekt vänsterpoint med bara en annan kille ute i två timmar. De lokala surfarna var sjukt mysiga vart man än kom. Alla var intresserade av var jag kom ifrån och hur min resa hade varit. Dom verkade även sjukt peppade på surf - lite som i Sverige, liksom.

Jag och min kanadensiska vän Josh gav oss ut på en tripp och hittade ett beachbreak precis vid ett vattenfall. Självklart hade jag glömt fenorna hemma, men jag kunde inte hålla mig, så jag hoppade i ändå för att kunna säga att jag surfat vid ett vattenfall. 20 meter bort satt en kille på en longboard som såg mig glida omkring där ute som en hal tvål på ett kakelgolv. Han paddlade upp till mig och frågade varför jag bara snurrade runt så fort jag tog en våg. Då tog han av sig leashen och gav mig sin bräda och paddlade sen upp min fenlösa på stranden så jag kunde få ett par ordentliga åkturer under min korta visit på hans hemmabryt.

Den grejen han gjorde var så extremt vacker och osjälvisk. Det är såna människor och situationer som gjorde att jag kom hem som en helt annorlunda varelse med andra värderingar... Sen att varje solnedgång kanske var det vackraste man sett gjorde ju att kameran gick varm!

Vad är planen härnäst och var hittar vi boken?

Nu är det fest på lördag, sen ser det ut som det ska bokas en ny tripp. Jag åker nog "hem" till Australien igen ett tag och kollar att allting är okej med er därnere. Känner att jag behöver starta upp nästa fas i livet nu när det här projektet är över, så vi får se vad som komma skall.

Boken hittas i nuläget bara hos mig, men jag ska sätta mig ner med Encore som har ett finger med i spelet och se om dom kanske vill ha ett par exemplar att pusha ut på sitt håll. Eftersom resan och boken är ett testamente över min kamp mot en sjukdom och liknande, så har den blivit väldigt personlig. Därför skulle jag vilja signera alla exemplar som säljs, vilket gör det svårt att lägga ut den i en bokhandel. Jag ska försöka lösa det så gott det går - den som lever får se!

Några slutord?

Jag skulle vilja tacka dig och alla som har erbjudit mig en soffa på den resan jag tog. Ni har en extremt stor del i att denna bok blivit av och jag är evigt tacksam för det. Tack!

Tack själv för pratstunden Kenny och för att du hjälper till att förgylla vintervardagen för alla frusna surfsjälar i Stockholm. Lycka till med fest och bok!

Mer information om lördagens event finns på  den här Facebook-sidan!

 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!