Facebook data

Besatt av Surfing
Publicerad tisdag 20 april 2010 av Martin BylundInnehåll / ArtiklarJag vet inte vad sjukdomen kallas. Jag vet inte om det är en sjukdom över huvud taget... men det känns ganska nära någon form av besatthet och beroende. Jag ska försöka beskriva det hela med fyra exempel.

För det första så kan jag inte läsa böcker längre, dvs vanliga romaner eller deckare, om de inte har med surfing att göra förstås. Och det räcker med att någon person i boken surfar, eller att handlingen på något sätt berör surfingen. Då läser jag allt och helst biografier och historieskildringar. Nej, vanliga böcker har helt plötsligt blivit ointressanta. Jag försökte härom veckan att läsa en gammal hederlig rysarroman som jag slukade på några dagar förr i tiden. Men jag hann bara läsa ett par kapitel, sedan började jag snegla på biografin om Nat Young. Vad var det han kallade sin favoritbräda nu igen? Och så la jag undan rysaren och fastnade i Nat´s Nat and that´s that för andra gången på en månad.

För det andra så kan jag inte se på filmer och TV-serier längre. Jag tappar fokus direkt och tittar drömmande mot min samling med gamla Bruce Brown filmer eller dokumentärer om big wave surfing på Waimea. Jag sitter som klistrad vid TV:n för att se Blue Water High eller vad nu den där ”mindre bra” surfserien från förra våren heter.

För det tredje kan jag bara lyssna på musik som skrivits eller framförs av personer som har med surfing att göra; Jack Johnson, Dick Dale, The Beach Boys, The Surfaris, Chris Isaak, eller Tim Curran. Alla annan musik börjar mer och mer bli ointressant.

Det fjärde och slutgiltiga beviset på att jag kanske är besatt är det som hände en helg för en tid sedan. Jag hade surfat perfekta longboardvågor fredag morgon i Salusand. Surfat fantastiska vågor i dimman på lördagen. På lördagskvällen somnade jag med ett leende och kände mig ganska mätt på surfing för tillfället. Söndagen skulle jag ägna mig åt att renovera huset. Prognosen för söndagen såg halvskral ut och vid halv tio-tiden på morgonen får jag ett SMS från Perka som lovat ge mig en surfrapport från Salusand ”inte lönt att åka till Salu, det är knappt en fot” löd meddelandet. Knappt en fot tänkte, kan det vara möjligt? Jag funderade ca 30 sekunder, slängde sedan sågen och hammaren och hoppade in i bilen och körde de nio milen söderut. I bilen tänkte jag ”Kan verkligen Perka ha sett rätt? Kanske det rullar in en och annan liten våg i alla fall, typ knähög”. Jag litar helt enkelt inte på varken nätets surfrapporter eller min egen brorsas liverapporter längre. Jag måste se det med egna ögon.

Jag vet inte om jag är besatt eller om jag är beroende. Jag vet inte ens om det handlar om en sjukdom. Men om det gör det så hoppas jag att ingen forskare någonsin hittar ett botemedel. För hur besatt och beroende jag än är, och även om det blir värre och värre, så älskar jag varje minut av det.
 
18 Kommentarer
Svar: Besatt av Surfing Apr 20 2010 06:30:53
Att medvetet bomköra... hmm... sjukdom... Sadomachochism..? :-D
#83385
Svar: Besatt av Surfing Apr 20 2010 09:52:01
Underbar sjukdomsbeskrivning, tagen ur Klubbtidningen Surfgubben.
Har du frågat ansvarig utgivare om tillåtelse Martin
#83388
Svar: Besatt av Surfing Apr 20 2010 11:04:53
Sjukt bra skrivet....
#83391
Svar: Besatt av Surfing Apr 20 2010 11:41:31
Hehe, känner igen det där lite. Skulle dock inte köra så många mil för knähöga vågor/bomkörning (men jag har gjort det förr).
Häromdan såg jag en perfekt våg på tv och det var i Svea. Fantasin satte i gång direkt. Kruxet e att vågen var max 20 cm hög!
Besatt? Beroende? Nja... snarare halv. Hel blir man när svall & ledighet synkar!
#83393
Svar: Besatt av Surfing Apr 20 2010 17:38:59
jag känner igen varje ord! har det hänt er nån gång att ni har vart ute å gått eller arbetat, så har det kommit en vindpust å smekt ert ansikte, ni stannar upp med allt ni gör och tänker att någonstans piskar denna sköna bris upp en perfekt shapad våg? varje gång det blåser tänker jag inte på något annat än min sjukdom!!!!!! I LOVE IT
#83406
Svar: Besatt av Surfing Apr 20 2010 20:31:39
lånad,våg skrev:
jag känner igen varje ord! har det hänt er nån gång att ni har vart ute å gått eller arbetat, så har det kommit en vindpust å smekt ert ansikte, ni stannar upp med allt ni gör och tänker att någonstans piskar denna sköna bris upp en perfekt shapad våg?

nej
#83411
Svar: Besatt av Surfing Apr 21 2010 12:04:15
ja men får vi det till en sjukdom så kan vi ju sjukskriva oss o bota alla våra problem
jag e också sjukt sjuk
#83426
Svar: Besatt av Surfing Apr 21 2010 13:38:57
jaså.... när det är platt då...? koko hallå....

ska du bota dina problem med att bomköra då? hehehehehehe muuuuhahahahahohohohoho!!!!
#83434
Svar: Besatt av Surfing Apr 21 2010 21:35:10
Det där med bomkörningar existerar inte längre. Även om det är nästan platt så är det underbart att rolla in armhålorna med lite vax, krypa i våtdräkten och ge sig ut på en lång paddeltur. Dessutom har jag äntligen en Surfgubbe i min ägo. En ca 15 cm hög gubbe fastsatt på en 20 cm lång plastbräda. Fick den av Perka som beställt den på nätet. Surfgubben hänger alltid med och när det är ankelhögt så kan man sitta på stranden och se honom ta av på, för honom, huvudhöga radicala vågor. För Surfgubben finns inga bomkörningar och inte för mig heller.

Later!
#83469
Svar: Besatt av Surfing Apr 22 2010 09:53:42
Nä, vad bra då! Då kan du ju hålla dig i närmsta insjö lika gärna..

Jag förstår vad du vill säga.. du försöker förmedla hur surfig du är genom att du älskar havet så mycket och har den "rätta känslan"....

Så talar bara en "wannaby soulsurfare". Visst kan det vara kul även i små vågor, men inte när det är platt. Alla riktiga surfare kör till surfet med stora förhoppningar, stress att hinna fram, och stoke att snart få surfa. Om det då är platt framkallar detta naturligt en frustration och besvikelse.
Den som påstår något annat i nån slags "pure surfsoul anda" har fått fel uppfattning av vad detta är.

Att beskriva det sköna i att kliva i en våtdräkt för att paddla när det är platt, är smått på vrickat, eller i vart fall patetiskt...
#83482
Svar: Besatt av Surfing Apr 22 2010 10:16:41
Sverre du är inte Soulsurfare och har därför i detta fall fel och min stokade bror har rätt.
Och dessutom finns knappt inte bomkörningar, för finska vågprognosen har bara fel högst 2ggr varje år, i alla fall då det gäller Salusandsprognos.
#83484
Svar: Besatt av Surfing Apr 22 2010 15:27:32
Jo men visst. super mega skönt att surfa vrist högt.
#83495
Svar: Besatt av Surfing Apr 23 2010 10:11:26
A bad day at the beach is better than a good day at work!
#83539
Svar: Besatt av Surfing Apr 25 2010 19:35:52
Sverre, jag vet att du förstår den lilla ironin i att det inte existerar bomkörningar....jag menar......rolla in armhålorna i vax och äga en liten surfgubbe

Minns min värsta bomkörning någonsin när jag och Ollebull åkte 120 mil enkel väg till Hoddevik 2001 för att mötas av ett totalt platt hav....inte en krusning. En förtorkad gammal fårodlare sa att det aldrig någonsin hade varit så fantastiskt lugnt i Hoddevik. Jag blev inte människa igen på hela sommaren.

Som sagt så känner också jag frustration över dåligt tolkade prognoser, fråga bara dem som träffade mig på morgonen när vi skulle köra longboard SM i höstassurfsverige.se/components/com_kunena/template/default_ex/images/swedish/emoticons/wassat.png

Men jag antar att man på något sätt försöker döva den maktlösa känslan då vågorna uteblir med lite desperata trix. Trix som att vaxa armhålorna med vax eller att titta på den makalösa lilla surfgubben som faktiskt fungerar. Trix man kan använda när isen, som den gör just nu, ligger tjock i ända ut till horizonten på norra Bottenhavet. Här kommer ett litet trix föresten att använda när vintern och surfabstinensen är som värst.

Ta ner surfbrädan från väggen och ta på dig dina finaste boardshorts. Släng dig ut i närmaste snödriva och ta några djupa paddeltag. Spring sedan in i badrummet, utan att torka dig, fyll badkaret med härligt ljummet vatten och ös i 5 kg grovsalt. Hoppa i och öva på duckdives och att hålla andan så länge du kan. Tänk på att aldrig släppa brädan i denna övning. Hoppa sedan upp hur badkaret och torka dig i vinddraget från hårtorken, kupévärmaren eller gasolbrännaren. Ta på dig dina finaste flip flops och sträck ut dig i soffan, fortfarande med brädan under armen, sätt på lite Jack Johnsson i stereon och förkovra dig i senaste numret av din favoritsurftidning.

Stay stoked and pray for surf
#83637
Svar: Besatt av Surfing Apr 25 2010 19:42:02
Är du hemma din räksmugglare? Om inte...slå på mobilen!
#83639
Svar: Besatt av Surfing Apr 25 2010 19:56:05
Silversurfarn skrev:
Här kommer ett litet trix föresten att använda när vintern och surfabstinensen är som värst.

Ta ner surfbrädan från väggen och ta på dig dina finaste boardshorts. Släng dig ut i närmaste snödriva och ta några djupa paddeltag. Spring sedan in i badrummet, utan att torka dig, fyll badkaret med härligt ljummet vatten och ös i 5 kg grovsalt. Hoppa i och öva på duckdives och att hålla andan så länge du kan. Tänk på att aldrig släppa brädan i denna övning. Hoppa sedan upp hur badkaret och torka dig i vinddraget från hårtorken, kupévärmaren eller gasolbrännaren. Ta på dig dina finaste flip flops och sträck ut dig i soffan, fortfarande med brädan under armen, sätt på lite Jack Johnsson i stereon och förkovra dig i senaste numret av din favoritsurftidning.

Stay stoked and pray for surfHEHEHEHEHEHEHEHEEE!!!! OK I´M IN!!!!!
#83642
Svar: Besatt av Surfing Apr 26 2010 09:55:22
”Kan verkligen Perka ha sett rätt? Kanske det rullar in en och annan liten våg i alla fall, typ knähög”.

Klassiskt Martin. Påminner inte så lite om

Sen har Sverre en klar poäng. För visst är det patetiskt att stå på stranden och kanske få SURFA jämfört med att skriva tusentals inlägg på SS.
#83646
Svar: Besatt av Surfing Apr 26 2010 13:27:52
Exakt vad jag menar!!! Exakt JFL!! Du har fattat poängen!
#83651

Logga in eller registrera dig för att kommentera.
Kommentera: 18 inlägg

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!