Facebook data

Tillbaka till Lagundri
Publicerad söndag 13 december 2009 av Jon UtterströmInnehåll / Artiklar

Det stora september-swellets andra dag. Hawaiianska big wave-chargern Makua Rothman på en av de största vågorna att någonsin fotograferas i Lagundri.

Färjan till Telukdalam vänder tillbaka efter tre timmars färd. På frågan om vad som sker svarar en man på knacklig engelska; “Going back to Sibolga. Ombak besar (stora vågor). Dangerous“. Men det var ju därför jag åkte hit, tänker jag.

Det är slutet av september. Torrsäsongen går mot sitt slut, liksom fastemånaden Ramadan. Årets största swell har just drabbat norra Sumatra och efter en veckas färd över land på grund av nyinfunnen flygrädsla vill jag komma fram till varje pris. Lättnaden infinner sig då jag inser att jag istället för en halvtrasig stol på en tvivelaktig färja med skrikande barn, techno på högsta volym, doften av inhemska cigaretter och nyfikna blickar från medpassagerarna kan spendera natten på ett hyfsat hotellrum med AC. Två dagar senare kommer jag äntligen fram. Swellet har lagt sig en aning, men Lagundris “Point” levererar ändå perfekta vågor på fyra till sex fot, med enstaka setvågor på sju fot. Det stora swellet tog tre lokala fiskares liv, varav endast en återfanns.

Mer än tio år efter mitt första besök på Nias har inte särskilt mycket förändrats. Den kåkstadsartade strandremsan med alla sina losmen (gästhem) finns kvar, liksom försäljarna och vågorna. Närmare tre decennier efter vågens upptäckt ger den täta regnskogsvegetationen, de kristna samhällena längs vägarna och den bristande infrastrukturen på väg till Sorake Beach fortfarande en tidlös känsla om hur det var när de första australiensiska surfarna fann Lagundri Bay 1975. Även om antalet surfare i vattnet ökat under årens lopp antyder det sömniga lilla samhället om att Nias aldrig kommer gå samma öde till mötes som t.ex. den sönderexploaterade Bukit-halvön på Bali. Det geografiska läget, malaria, samt bristen på allt förutom världsklass-surf kommer med all sannolikhet aldrig att attrahera paketresenärerna eller de utländska investerarna - på gott och ont.

Efter 80-talets mediala fokus avtog intresset för Nias med upptäckten av surfingen på Mentawaii-öarna i slutet av 90-talet. Lances Right övertog tronen som arketypen för tropisk högerperfektion i det annars vänsterorienterade Indonesien. Rykten om epidemier, rån och misshandel efter tsunamin i december 2004 och den efterföljande jordbävningen i mars 2005 fick också allt färre resenärer att komma till Nias. Många familjer som livnärt sig på surfturismen fick fly eller börja se sig om efter andra försörjningsmöjligheter. Vågen å andra sidan förändrades till det bättre då revet lyftes upp en dryg meter. Förutom en mer tubande peak och slutsektion fungerar den idag på fler riktningar och påverkas inte lika märkbart av tidvattensskiftningarna. Med en bättre våg har besökarna sakta men säkert börjat återvända och livet återgå till det normala för lokalbefolkningen.

Att verkligen lära känna “The Point” och kämpa mot vågens skiftande karaktär, surfarna på besök, samt de lokala förmågor som behärskar vågen till fullo kräver ansträngning vilket i sin tur kräver tid och tålamod. Med en dryg månad i bagaget, men avsaknad av tålamod och paddel i armarna är det lätt att i början jaga de mindre vågorna på insidan, fastna och straffas av de större set som dundrar in. Upp till sex fot har vågen en snällare karaktär som gör den exemplarisk till att utveckla sin surfing på, då facet ger en möjlighet till allehanda manövrar. Från sex fot och uppåt blir vågen betydligt tyngre, får en mer distinkt grön-brun färg och ger en inte många fler alternativ än att trycka in i tuben vid take-off om man inte ligger märkbart långt ut på axeln. Men att bara sitta en bit bort på brädan, känna havets energi och se föreställningen börja när lokala chargers som Tangkius Wau och Antonius Dakhi trycker in i djupa tuber mot Lagundris palmtäckta bakgrund utan att blinka är en upplevelse i sig.

När skymningen faller återvänder surfarna till respektive losmen. Kvällsunderhållningen består av lite kortspel eller någon av de sönderrepade dvd-filmer som går att se om det inte är strömavbrott. En flaska Bintang och grillad fisk med ris är det närmaste lyx man kommer på denna avlägsna plats på jorden. Men konsumtion, internet och meningslös vardagsångest känns irrelevant och långt borta när man väl somnar in vid halv nio på kvällen med ett leende på läpparna och insikten om att en av världens bästa högrar väntar på en även nästa dag.
 
18 Kommentarer
Svar: Tillbaka till Lagundri Dec 14 2009 13:55:27
Inspirerande läsning! Lagundri lockar
#76857
Svar: Tillbaka till Lagundri Dec 14 2009 18:16:14
onekligen lockar det. sköna bilder!
funderar om inte slantarna går åt en resa till lagundri. Nån som har tips om billigast möjligast resa till Nias...
#76866
Tillbaka till Lagundri Dec 14 2009 19:36:11
lite bister stämning där kan det vara. ett ställe där många ganksa lätt "go troppo". men en av dom grymmaste vågor man kan tänka sig + rätt så förlåtande tro det eller ej.
jag vill tillbax!
#76873
Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 14:42:46
Kommentera mera! Nästan 400 pers har kollat in den här artikeln och 3 personer har kommenterat den. Hädanefter blir den som inte lämnar en kommentar på en artikel de läst bannad - på riktigt!
#78022
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 15:33:36
Ojdå. Ok jo jag har varit där två vändor en före och en efter tsunamin/landhöjningen/bävningen. Båda gångerna har jag tyckt det varit för varmt på land och snudd på även ute i vattnet.
De lokala förmågorna kan gå en på nerverna på land men de som surfar är trevliga och gör sitt bästa för att hålla stämningen i vattnet. Grymt mycket jobbiga brassar när jag var där sist, det är mycket häng lös shaka hit och dit men väl i vattnet beter de sig grinigt, surfar i flock och snor alla vågor. Överlag många duktiga surfare och aningen för många i vattnet. Vågen är onekligen grym och funkar nu bättre även på mindre svall än innan landhöjningen. Skulle jag nån gång hamna där igen så skulle hyra moppe och reka övriga kusten vara en bra idé. Nias är ju en sån där "namnvåg" lite överhajp.
#78029
Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 15:39:33
Mest jobbiga ar alla svenska kooks. Det är mycket häng lös shaka hit och dit men väl i vattnet sitter de i flock pa shouldern snor inga vågor.
#78030
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 15:42:21
MYCKET MYCKET bra REDAX!
VÄL TALAT
BOS kunde inte ha uttryckt det hela mer träffande (tro det eller ej)
Ett fora handlar om att ge och att ta.
Man kan inte bara ta o ta o ta o ta o ta o TA O TA O TA O TA O TA hela tiden utan att aldrig ge något tillbaka.
Att inte alla kan bidra med egna bilder, berättelser må väl vara förståeligt och helt i sin ordning, men ett litet uppmuntrande ord, så här i det djupaste vintermörkret kostar väl inte för mycket?
Ett litet ord för att visa sin uppskattning över att någon har lagt ned tid på att blidka oss övriga - om det så är för att roa, inspirera, få oss att längta, drömma eller dylikt - kostar väl inte för mycket?
Är det måhända så att den svenska Jantelagen gör sig lite extra påmind i surfkretsar, just därför att vi lider av mindervärdskomplex och därför behöver växa själva på andras bekostnad?
DU ska inte tro att du är nått!
DIN MAMMA ska inte tro att DU är nått!
Att surfa och berätta om det, ÄR att VARA NÅGOT.
Det är att ta till vara sin frihet och sin existens på jorden, att våga lysa själv och låta ljuset falla på andra som är mottagliga. Som inte sätter upp sina händer i en bister grimas och hamnar i skugga.

Den kortaste resan en människa kan företa är den mellan huvudet och hjärtat, och den kostar ingenting.
Stranden du och vattnet jag, tillsamman bildar det havet vi.

Gudfadern har talat i skepnaden av Ranelid
#78031
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 15:51:35
Andiss skrev:
Mest jobbiga ar alla svenska kooks. Det är mycket häng lös shaka hit och dit men väl i vattnet sitter de i flock pa shouldern snor inga vågor.

Jobbigt med svennebananer som kommer en hel klase åt gången, men ändå inget jämfört när det dimper ner en hel bananstock med brassebananer.
#78034
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 16:02:47
Minns en gang surfade boilers, 2 svennebananer och nagra engelsman..vips dumpar det ner 2 landcruiser fylled med ca 14 spanska boggieboarders..var bara att grata, packa ihop och fara hem till basaren for tea och burgare pa mickeys i Agadir.
#78035
Tillbaka till Lagundri Jan 06 2010 16:05:16
Ja,Jo, jovisst Redax det är inte bra att bara stå & glo med haksläpp men man inget annat när man ser dessa bilder. Jag var själv där med Henio i samma veva som Jon faktiskt. Tänkte bidra med några bilder men hårddisken är inte här just nu alltså...........och man vill ju inte bli bannad. Nias var en överraskning på flera sätt.
1. Vågen är inte speciellt lång, jag hade förespeglingar om flera hundra meter.
2. Vågen formligen äter brädor, vid dubbel gubbe så ser man minst 5 brutna brädor/dag. Min snappade första sessionen. Lite konstigt då det är förhållandevis djupt där lippen dammar ner.
3. Vi var där offseason men kan hålla med Erik om Brassar, det räcker med 3-4 stycken assholes så är turordningen ett kaos, annars tycker jag att det funkade fint när det var bara jag & Henio ute.

Skulle aldrig dra dit på högsäsong, för mkt machotyper men under lågsäsong kan man nog scora. Innre sektionen + sandbayen skulle jag klassa som fina lärovågor.

Tack Jon för ett fint reportage
#78036
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 09 2010 15:31:00
Härligt reportage! Får mig att längta än mer åt min Mentawaii tripp i Mars 2010! Som tur är endast 6 surfare välkomna vilket innebär garanterat uncrowded:-)
#78208
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 09 2010 18:28:41
Surfer skrev:
Härligt reportage! Får mig att längta än mer åt min Mentawaii tripp i Mars 2010! Som tur är endast 6 surfare välkomna vilket innebär garanterat uncrowded:-)

Inte för att måla fan på väggen men det finns fler båtar än din gissar jag...
#78215
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 10 2010 13:47:57
Båt? Är på land käre sverre med ett eget bryt direkt utanför huset:-) Sedan finns det tillgång till 2 speedboats för att kunna ta sig till de övriga bryten:-) Där kan det naturligtvis finnas andra surfresenärer, fast man kan ju alltid välja en våg utan folk.
#78271
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 10 2010 14:15:24
DET var som fan, DET var NIIIIIIIIIIIIICE!!!!!!! :-D som Majjan skulle ha sagt.
#78272
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 10 2010 14:52:30
Var där i december 02 och hade säkert mer tid ståendes på brädan under de 3-4 veckor än sammanlagt under min övriga surfkarriär. I lågsäsong när swellet är litet så rullade insidan på i säkert 2-300 meter och sen var det bara att kicka ur och paddla ut i kanalen där strömmen spolade ut en i line-up igen. Och då man ofta var i stort sett ensam ute, eller i sällskap med 3-4 andra så blev det sällan krig om vågorna heller. Kändes ungefär som att åka snowboard då man bara fick våg efter våg efter våg som peelade perfekt längs med pointen. Känns overkligt när man tänker tillbaka på det. Det var lite synd att man inte hade mer skills den trippen då det var en del dagar med perfekta 4-5 fots barrels och 2-3 gubbar ute, men orutinen gjorde att man hängde mycket ute på shouldern och plockade småset. Är sjukt peppad på att återvända dit en dag igen, men frågan är hur peppade frugan och lill babyn är på den omständiga resan och att sen hänga på sorake beach i några veckor...


Husets "kock/servitör/allt-i-allo" Penadi sätter upp för ännu en perfekt lagundrirulle.
#78274
Tillbaka till Lagundri Jan 25 2010 06:04:22
Crowds, ja...

Det stämmer att det kan vara en hel del folk i vattnet, men trots detta kan man välja att surfa på vissa tider då vågen bryter dygnet runt. Surfade solo två dagar runt 12 på dan under vistelsen, och med en handfull andra några andra dar. Lite sämre vindförhållanden och gassande sol, men många hade paddlat tillbaka på grund av trötthet och/eller frustration. Det fanns även en våg 40 minuter bort som kallades Rockstars. Åkte förbi några gånger när det inte funkade och antog att det bara var en affärsidé från localsens sida, men några aussies hade scorat och surfat solo. Dock mycket mer shallow än pointen. Såg även en hel del vågor som bröt på vägen dit och som säkert fungerar vid rätt förhållanden.

Jämfört med Taghazout och Immesouane där jag var för första gången i januari förra året kändes crowden mestadels hel ok. Brukar sällan bli hasslad då jag oftast reser själv. I Maroc kämpade man med 70 pers (no kidding...) i lineup för mediokra 15-metersrides som oftast var sönderblåst efter 11. Var bara att packa ihop, gråta och förbereda sig för att dessutom bli matförgiftad av tajinen nere i byn.

Nias är och förblir hursomhelst min dröm om surfing och varför jag började surfa. Boardshorts-värme, äventyret att ta sig dit och tillbaka, coverfoto-vågor man drömt om sen den första surftidning man införskaffade sig, samt den totala isolationen från resten av omvärlden.

I'll be back.

/Jon
#79005
Tillbaka till Lagundri Jan 26 2010 21:25:35
Glömde en sak. Måste ge min eloge till Santos Wau, local på Sorake beach för majoriteten av bilderna i det här reportaget. De första fyra bilderna är världsklass i min mening. Bild två är min absoluta favorit, ett ying/yang-märke där Makua Rothmans kropp även blir en pupill i ett mandelformat öga.
#79122
Svar: Tillbaka till Lagundri Jan 26 2010 22:13:45
Juttz skrev:
Nias är och förblir hursomhelst min dröm om surfing och varför jag började surfa. Boardshorts-värme, äventyret att ta sig dit och tillbaka, coverfoto-vågor man drömt om sen den första surftidning man införskaffade sig, samt den totala isolationen från resten av omvärlden.

Word på det! Väl rutet.

I'll be back.
Ja, det är väl det man hoppas på.
#79129

Logga in eller registrera dig för att kommentera.
Kommentera: 18 inlägg

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!