Facebook data

Under Luppen på Thor Jonsson
Publicerad torsdag 08 februari 2007 av Kenny BerganderInnehåll / Artiklar

Sitter på en ultraseg rehabutredning på mitt jobb. Frågan om varför jag alltid har ryggproblem när det blåser sydligt kommer upp och jag skruvar lite lätt på mig och svarar svävande. Efter att ha kommit ur mötet med hedern i behåll så ringer jag upp Cosmocat och undrar om han inte är sugen på att kolla upp surfutställningen som Surfsverige har gjort reklam för på St Eriksplan. Ett "javisst" senare så blir jag upphämtad på Medborgarplatsen och styr kosan mot Thor Jonssons utställning.

Thor i sin studio på St Eriksplan.


Thor sitter och beställer en bräda över nätet när vi kommer in.

- Vad blir det för bräda, undrar vi.
- Det blir ett ägg, svarar han.

Vi kollar in brädan han ska beställa och den ser riktigt schysst ut. Han sitter för tillfället och leker med att lägga på en egen logga på brädan. Något som dom flesta shapers inte gör, men grabbarna i Portugal verkar inte ha nåt emot det till Thors stora förtjusning.

Vi glider ner mot rummet där han har hängt upp ett gäng snygga svartvita printar. Thor är absolut inte en "Surfermag-plåtis" som är ute efter stora tuber på Pipeline, utan verkar mer plåta lite mer ofokuserat i rörelse och få fram en svartvit ton i sina bilder. Surfer Magazine är för övrigt en tidning han inte ens är intresserad av att ha något att göra med.

Vi får Thors bok i näven och blir snabbt omvandlade till två 14-åringar med senaste numret av "Fibban". Råsnygga bilder varvas med text. Man ser omgående att det här är inget som bara slängts ihop, utan har jobbats på i tanke och handling under en lång tid för att få till ett lyckat resultat.

En bok och några koppar Java står som ett shrine på en trämöbel.


Vi blir bjudna på en kopp Java samtidigt som vi börjar prata om att resa. Thor lever garanterat ett liv som vi vanliga dödliga skulle ge en arm och ett ben för. Han reser cirka 4 månader om året och plåtar och surfar. Resten av året sitter han och producerar i sin studio på Gästrikegatan med att printa och annat som hör yrket till. En resa som har etsat sig fast i minnet och som han själv beskriver som livsförändrande är 3 månader i Madagaskar. Ensam vit man och boendes i tält kom han i kontakt med fattigdom och extrem törst.

- Jag var så extremt törstig och när man är så extremt uttorkad och törstig så händer det konstiga saker med en människa. Om någon gick förbi mig med vatten och inte bjöd mig så skulle jag döda honom. En alldeles GALEN tanke för mig just här och nu, men där och då var det en verklighet vilket är rätt skrämmande. Man lär sig ett och annat om sig själv i såna situationer.

Thor är verkligen en chillad kille som är stokad på surf. Han tycker Sverigesurf är skitkul, men han är less på att frysa. Något som verkar vara universellt för alla tre 30-åringar.

- Skulle jag bara ha en 6mm-dräkt så skulle det inte vara nått problem, men att sitta där på Torö Stenstrand med vinden i ansiktet och huttra är inget för mig längre. Det tar liksom bort hela gläjen över surfet på nåt sätt.
Två  30-åringar nickar förstående.

Hans nästa resa blir Indonesien i 3 månader. Han har aldrig vart i Indo förut och verkar ha en bra plan på vart han ska ta vägen.

En av Thors vackra bilder från den undre världen.


- Det blir väl att dra till Östtimor för att förnya visat antar jag, säger han.
- Men hur är läget där egentligen, frågar jag eftersom det är blodiga strider där typ varannan månad.
- Eh... det är lugnt, tror jag, svarar han med ett snett leende.

- Har det vart några folk här efter att Surfsverige informerade att du skulle ha utställning, frågar jag.
- Jorå, det har vart lite folk som har tittat förbi. Det har vart lagom måste jag säga. Jag försöker ju jobba samtidigt, men det är alltid kul när folk tittar in som har ett genuint surfintresse och det är ju alltid kul att snacka surf!

Vi tackar Sveriges enda(?) vattenfotograf för kaffet och sätter på oss skorna och beger oss ut i slasket igen.
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!