Facebook data

Under Skinnet på Philip Willners
Publicerad onsdag 24 april 2002 av Petter Carlweitz / K-manInnehåll / Artiklar

Många är vi som hört historier om skinnskräddaren från Norrlanda, Gotlandssurfaren som valde ett tillbakadraget liv i sin verkstad framför ett liv i rampljuset som skidåkande surfare. Hans namn ekar för alltid mellan Visbys murar och öns surfare pratar om honom med vördnad. Tillsammans med Johan Cargelius utforskade han öns potential långt innan den unga surfpopulation som nu befolkar ön var tilltänkt.

Mäster och hans läroljungar, Rauk Reef 1997.
Vi beslöt oss för att dissekera myten och sökte upp Mäster Philip för en grundlig utfrågning...

När och var upptäckte du surfing?

Jag hade muckat från lumpen och för dom pengarna jag hade sparat ihop åkte jag till Jersey, en ö i Engelska kanalen. Jag hade läst att man kunde surfa där och ville pröva. Detta var 1980 ungefär. Jag köpte en enormt fet bräda, kallad Valen och med den fick jag mina första vågor. Uthyraren av brädor på stranden var en riktigt gammal surfer. Första dagen jag var i vattnet gjorde han en "handstand" när han surfade. Det har jag aldrig sett någon annan göra. Jag var där en månad men sen tog pengarna slut.

Vad betyder surfing för dig?

Det var mer viktigt för mig för femton år sen. Jag reste runt i världen; Australien, Nya Zeeland, Japan, Spanien, Portugal och Frankrike på jakt efter snö (jag är också skidåkare) och passade på att surfa när jag fick chansen. Nu är min son Jonatan 12 år och har fått ärva min "Sky" surfboard från Byron Bay, Australien. Dessutom har han fått en våtdräkt av min bror Martin. Vi ska ut och göra stränderna osäkra i år tillsammans.

Du bor på Gotland som är fullt av underbara stränder och har en skylt som säger "Gone surfing" på din läderverkstad. Hur ofta och var på ön surfar du?

Som sagt, nu ska jag och Jonatan ut och surfa. Han vill verkligen komma igång och jag behöver en surfpartner. Sen tar min verksamhet, ett skinnskrädderi en massa tid.

Bästa surfminne?

När jag och Johan Cargelius fick vara med om Gothem Hammarens bästa surf. Det hade blåst onshore-vindar under lång tid och på en kort stund så vred vinden 180 grader och det var varmt i vattnet, ingen våtdräkt, stark offshorevind, varmt i luften och 1½ meters vågor. Det var otroligt!

Favoritbreaks?

På Gotland gillar jag Gothem Hammaren, Skalasand på Fårö och Ljugarn.

Vart i övriga Sverige har du surfat?

Första platsen som jag surfade var i Vätterns vilda vågor. Ingen trodde att det gick att surfa i en insjö men när nordanvinden ven som värst i september - oktober gick det alldeles utmärkt. Jag bodde bara 100 meter från stranden i Jönköping så jag var ofta nere och plaskade, sen skaffade mina skatekompisar surfbrädor och stan bytte namn till Surftown. Sen vart det surf i Halmstad, Torö och Gotland.

Henio Skaldin surfar med läderhuva istället för en vanlig med gummi. Är det möjligt att tillverka en hel våtdräkt i läder?

Dom säger att det är säkrast om huvudet täcks av gummi men jag tycker bäst om rent skinn. Om någon vill beställa en måttsydd våtdräkt av läder går det bra men det skulle bli en väldigt våt dräkt.

Hänger du med på dom svenska surfsidorna på Internet?

Nej, tyvärr inte. Dessutom tycker jag att spöstraff ska utdelas till dom som säger att de surfar när dom borde säga "nätsurfa".

Du var tillsammans med Johan Cargelius med och startade upp Rauk Reef på Gotland. Har du följt utvecklingen av detta evenemang och har du några planer på att involvera dig igen?

Philip med sonen Jonatan.
Johan var den som var drivande bakom Rauk Reef succén. Det var så himla skoj. Då, för sex år sen var det en begränsad mängd surfare, entusiaster som kom och röjde. Idag är det inne att surfa så det hade kanske blivit allt för mycket folk i böljorna. Alla är välkomna hit, jag visar gärna var det är bra surf men jag tror inte att något sånt evenemang är något för mig att arrangera.

Vad surfar du för brädor?

Jag har en longboard som jag snott av Corky, den är jättebra och han ska aldrig få tillbaks den. Min andra bräda, en twinfin, fick Jonatan.

Vad har du för förebilder inom surfingen?

Nej, fast det borde jag väl ha. Men jag tycker att surfare ska vara drogfria och snälla mot djur.

Skulle du vilja se surfsporten växa i Sverige?


Gärna, bara det är riktiga surfers, inga som bara köper kläderna och alla grejerna runt omkring och kallar sig surfare. Det är en livsstil, inte nåt man bara kallar sig.

Du betraktas av vissa som en surflegend på Gotland. Kommentar?

Det har jag inte hört förut. Men dom får gärna fortsätta leva i den villfarelsen. Men jag är nog en av de få svenskar som varit på en helsida i färg i Surfer Magazine. Det är jag stolt över. Det är en skidbild i och för sig men ändå. Nu sitter jag på båten över till fastlandet. Jag ska till Surftown och sedan upp till Motala för att cykla runt Vättern, mitt gamla surfställe.

Surfs up!

Vill du beställa en måttsydd våtdräkt i skinn eller något annat från Philip? Kolla in hans hemsida på www.norrlanda.com!
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!