Facebook data

Swedish South Surf Open 2000
Publicerad torsdag 02 november 2000 av Anders IngelstenInnehåll / Artiklar

Var det där en femma eller sexa? Inbördes kikade lite domarna på varandra, en min eller en bortvänd blick hade stort symbolvärde. Matthews våg var större än både Esbjörns och Badreddines, men han hade inte utnyttjat den till fullo. 5,5 en lagom kompromiss tänkte de och tittade på klockan. 10 minuter kvar av heatet, snart skulle de själva paddla ut och surfa de 1.5-2 meters vågor som rullade in en solig sensommareftermiddag i hamnen i Vik.

Det var den 17 september 2000 som den första segraren av South Swedish Surf Open kunde koras. Vågsurftävlingar är mycket svåra att planera i Sverige. Allt beror på vinden som skapar vågorna. Det tar åtskilliga timmar innan bra vågor har byggts upp, men det kan försvinna mycket fortare. Denna tävling annonserades ca en vecka innan ett datum bestämdes och vi hade otroligt tur att det blev av. Metreologiska prognoser hade under veckan undersöks och utvärderats. Tidigt kunde man säga att det fanns en chans, men hur bra kunde komma att bli? Även om Vik och kuststräckan omkring är ett av Sveriges mest konsekventa surfspot trodde vi alla på mycket mindre vågor, men 1,5 till 2-metersväggar dök upp och solen sken starkt mellan seten.

Deltagarna var från halva Sverige och även från Danmark. Bästa och enda tjej var Ingrid Esser från Sthlm som gjorde mycket bra ifrån sig och slog ut lokala surfare redan i första heatet. Badreddine Bedraoui vann övertygande i final heatet, men även danskarna surfade bra och Matthew Baxter som imponerade stort hela dagen. Vågorna höll sig kvar efter tävlingen och sen var det en riktig crowd i vattnet. Men stämningen var på topp och alla fick avnjuta en skön varm söndagseftermiddag med cleana vågor.

Allteftersom solen sänkte sig ner mot horisonten blev vågen bättre och crowden mindre. Förutom söndagen var det många som fick mycket surf i den kommande veckan.

Ett tack till sponsorerna Globe, Gul och Powerbar som skänkte priser och godis till tävlingsdeltagarna och även ett tack till de frivilliga krafter som hjälpte till och gjorde det hela möjligt.

Ett stort tack riktas även till invånarna i Vik som har tålamodet med att tjugo surfare som närmast blockerade hamnen under hela den eftermiddagen.

Hoppas vi ses nästa år!

Gatan fylldes med bilar...
Deltagare och publik gjorde sig redo...
Här är Henrik från Helsingör och Reimer som är ordförande i det Danska surfförbundet.
Vågorna dundrade in mot piren.
Kameran riggades och domarna var redo...
Sen satte tävlingen satte igång. Här är vinnaren Didine uppe och slashar!
Didine på en clean och skummig våg.
Henrik från Danmark med railen i hand.
Ingrid Esser från Stockholm surfade bra hela dagen.
Ingrid och Matthew (misstänkt lik Tom Curren, red anm) tar en paus.
Danske Osbjörn sätter upp för nästa move.
Matthew Baxter på en av de större vågorna.
Sponsorerna flaggade ute på piren.
Sen var det dags för prisutdelning. Från v. Matthew Baxter (3:a), Ingrid Esser (5:a), Didine Bedraoui (1:a) och Asbjörn Lorentz (2:a).
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!