Facebook data

Frågestund med Martin Bylund
Publicerad måndag 29 mars 2010 av Petter CarlweitzInnehåll / ArtiklarSwedish Surfing Association valde en ny styrelse på sitt årsmöte för en vecka sedan. Vi sökte upp Martin Bylund som har fått det ärofyllda uppdraget att leda förbundet in i 2010-talet som dess Ordförande.

Tjena Martin och grattis till ordförandeskapet i Swedish Surfing Association!

Tusen tack!

Vem är Martin Bylund och var har du ditt ursprung?

Ja, vem är jag... en del kallar mig för Peter Pan och det är väl för att jag har svårt att växa upp. Inser gärna att jag är 44 år, men beter mig fortfarande som ett barn, i alla fall vad gäller förhållningssätt till livet. Man skulle väl kunna kalla mig trygg norrlänning - eller feg norrlänning som vägrar flytta från Västerbotten. Är född i Umeå och kommer väl att dö här också. Jag bor med fru Pernilla och två barn, Nathalie och Daniel i Sävar strax norr om Sävar längs E4:an. Har någon vägarna förbi så finns det alltid sängplats och en god frukost!

Hur upptäckte du surfing?

Det här med att vara surfare är något som kom helt naturligt på något sätt. Jag har alltid varit fascinerad av havet och har alltid slängt mig i vattnet så fort chansen "dykt" upp. Vågor har alltid legat mig varmt om hjärtat och sedan en charterresa till Italien i mitten på 70-talet så är jag sjukligt besatt av vågor. Intresset för surfing kom i slutet av 80-talet när Surfer Magazine visades på Eurosport. Har fortfarande kvar videobandet som jag sett hundratals gånger.

Foto: Monica Lundqvist.

Foto: Monica Lundqvist.


På den tiden fattade jag inte att det gick att surfa i Sverige. Jag hade ingen bräda och trodde inte vågorna var tillräckligt starka. Men så såg jag ett reportage på Sportspegeln (tror jag det var) om några snubbar i Skellefteå som gjorde egna brädor och surfade i svenska vågor. Du vet Marklund, Renström, Kronjocke och gänget. Gick i samma veva med i SSA och fick Surfblask i postlådan några gånger per år och där var ett reportage om Lillsnäck Point. Spotet beskrevs med texten:

"Vågen bryter över en rullstensås med en steep takeoff och en hollow speedsection. Not for the faintedhearted. När vågen är som bäst börjar den med en take off på impossible och fortsätter med en lång workable wall som slutar med the Corner där vågen är som bäst. En hollow och mycket shallow tubesection. Detta är förmodligen den bästa vågen i Norden!?"

Den kommer jag ihåg! Hur gick du vidare i din quest?

Med den målande och härliga beskrivningen var jag fast och började leta efter vågor efter kusten utanför Umeå. På den tiden innan internet och bra prognoser tittade jag på flaggorna hemma för att se vilket håll och hur mycket det blåste. Stod flaggan rakt ut pekandes mot norr så var surfet på. Men jag hade svårt att surfa ordentligt på min tunna sextvåa som jag köpt i klädesaffär i Luleå och tyckte mest att vågorna var rätt kassa. Förstod först senare att det var jag som var kass och inte vågorna.

Drog på några surfresor till Canarias och Asien i början av 90-talet men det var först 1996 som mitt surfande tog fart på allvar. Följde med ASP-touren längs franska Atlantkusten och såg Damien Hardman, Gary Elkerton, Shane Dorian, Pat O´Conell, Luke Egan och Kelly Slater. Damien slog Kelly i finalen i Hossegor i stora stormiga vågor. Men det var de små usla vågorna i de första omgångarna som gjorde mest intryck. Vågorna var nämligen "lika kassa" som i Sverige tyckte jag och här surfade dom som gudar. Så fort jag kom hem till Sverige köpte jag en större bräda på Frontside i Stockholm och sen dess har jag inte missat många sydswell i Bottenhavet.

Har du någonsin funderat på att bosätta dig på en vågrikare plats i världen?

Jag är och förblir nog en norrlandssurfare. Kanske när jag blir pensionär flyttar jag till något hav som leverar vågor varje dag. Men annars så är jag förälskad i Salusand och de norrländska vackra vågorna.

Berätta lite om årsmötet. Åkte du verkligen hela vägen från Sävar i norr till Stockholm bara för att deltaga?

För mig var det en självklarhet att komma till mötet eftersom jag var nominerad till ordförandeposten av valberedningen och det kändes viktigt att träffa övriga nominerade till styrelsen. Det blev i och för sig en blixtvisit eftersom jag ville hinna hem till min sons födelsedag på söndagen. Men att åka tåg nuförtiden kan vara riktigt billigt (300 spänn enkel väg), så det kostade inte mer än en kväll på krogen.

Vi var inte så många och det är synd tycker jag. Årsmötet och de medlemmar som är med där, antingen fysiskt eller via fullmakter, är de som bestämmer vad SSA ska fokusera på. Medlemmarna står så att säga över styrelsen och är egentligen de som fattar beslut. Det här är något som jag och styrelsen kommer att försöka jobba på till nästa årsmöte. Det handlar om att skapa öppenhet och tala om för både medlemmar och icke-medlemmar vad SSA gör och hela tiden vara öppen och lyhörd för förslag, synpunkter och idéer. Sedan gäller det att samla ihop allt detta och till nästa årsmöte formulera en verksamhetsplan för 2011 som många tycker är bra och hoppas på att många fler kommer till årsmötet och tycker till om vad SSA ska fokusera på. Det är viktigt att komma ihåg att det är medlemmarna som bestämmer vad SSA ska göra och sedan är det upp till styrelsen att genomföra detta. Men det måste ske under ordnade former och det är det ett årsmöte är till för.

Ni firade även av f.d. ordföranden och SSA:s grundare Janne Ekstedt. Hur kändes det att vara där och ta över rodret från en sådan legend?

Jag har känt Janne i ett år nu, men bara genom styrelsearbetet. Har tyvärr aldrig delat lineup med honom. Janne är en genomtrevlig människa och valet att tacka ja till ordförandeposten var inte helt lätt. Janne har mycket mer erfarenhet kring surfingen och SSA än jag så det är en tuff uppgift att leva upp till. Men framförallt så känns det som en stor ära att få efterträda Janne.

Var det fler som aspirerade på posten som ordförande och varför blev just du utvald tror du?

Vet bara det jag läst på Surfforum. Har ingen aning om valberedningen varit i kontakt med fler tänkbara kandidater. På årsmötet fanns det inga flera förslag i alla fall. Kanske blev jag vald i brist på andra intresserade, eller så tycker förhoppningsvis valberedningen att jag passar bra som ordförande. Jag har suttit som suppleant i SSA:s styrelse ett år och varit ordförande i Salusand Soulsurfers ganska länge så jag tror nog att det spelade in. Sen visste nog valberedningen hur sjukt surfgalen jag är - om nu det är ett plus.

Kommer du fortsätta med Soulsurfers-uppdraget?

Jag har ett år kvar på min mandatperiod, så om medlemmarna i Salusand tycker jag gör ett bra jobb så fortsätter jag. Vill någon ta över ordförandeposten nästa år i Salu så blir jag jätteglad men jag är dock gärna kvar i styrelsen om jag får. Salusand Soulsurfers är något jag älskar och som jag gärna fortsätter med hela livet... och ger i arv till mina barn.

Foto: Monica Lundqvist.

Foto: Monica Lundqvist.


Er förening har ett bra rykte som gästvänliga surfare med mycket norrländsk aloha och fin gemenskap. Tror du att din medverkan i förbundet kan hjälpa SSA att sprida samma glädje till hela Sveriges surfscen?

Jag hoppas det. Surfing är det bästa jag vet i livet och jag vet att jag kommer att fortsätta älska surfing ända tills jag dör. Om jag kan bidra lite grand genom mitt sätt att vara och göra det jag tror på så hoppas jag att andra uppskattar det. Men jag har full respekt för att alla inte kommer att tycka att SSA gör ett bra jobb.

Det finns en inneboende konflikt i att organisera och marknadsföra surfing, som ju faktiskt SSA gör på ett sätt. Å ena sidan blir det trängre och trängre i lineup i och med att fler lockas till att börja surfa. Jag kan tänka mig att många locals som bor nära Pipeline på Oahu fullständigt spyr över den surfcirkus som övertar deras kära homebreak så många fina surfdagar per år. Stränder stängs av för vanliga frisurfare för att skapa plats åt en kommersiell apparat. Därför har jag respekt för att många surfare inte alls tycker om SSA:s verksamhet och syften överhuvudtaget. Å andra sidan så vet jag att det är många som har glädje över att möjligheter öppnar sig, i och med att man organiserar sig kring surfingen.

Hur menar du då?

Jag kan ta Salusand Soulsurfers som exempel. Utan en organiserad verksamhet hade vi inte haft en chans att ha den fina klubbstuga vi har idag. En stuga som fungerar som träffpunkt för surfare från världens alla hörn och som är så underbar att byta om i när utetemperaturen ligger på 10 minusgrader och det blåser huggorm. Ett annat exempel är den möjlighet som organiserad surfing kan skapa för de surfare som verkligen vill vara med på tävlingar både inom och utanför Sveriges gränser. Sist men inte minst kan organiserad surfing hjälpa till att motverka en utveckling i samhället som hotar våra kära homebreaks, där ”Rädda Mölle” är ett klockrent exempel. Jag har alltså full förståelse för att det finns surfare som inte ger ett dyft för den organiserade skurningen, men jag har också full förståelse för att det finns surfare som tycker att den är bra och till nytta för surfingen. Det är viktigt att SSA visar respekt för alla olika åsikter.

Jag har även ställt mig frågan varför man ska engagera sig i förbund och föreningar inom surfing över huvud taget? Det är ju surfa man vill, att vara nära naturen och känna sig som ett med brädan och vågen. Varför behöva organisera och hålla på med planering av en massa tävlingar till exempel? Kan man över huvud taget kalla sig soulsurfare och ändå hålla på med tävlingar och förbundsverksamhet?

Ja, vad betyder Soulsurfing för dig?

För mig handlar inte soulen i surfing om att tävla eller inte. Soul handlar om hur du är som människa, vilka värderingar du har och vilken attityd du har mot dina medmänniskor och mot naturen. Jag har träffat många surfare som hatar allt vad tävling och surfklubbar heter, och samtidigt ligger i lineup och skriker, käftar och droppar in på folk. Jag har också träffat surfare som älskar att tävla men som visar andra surfare respekt både i och utanför tävling. Surfare som har ett stort leende över hela ansiktet och sprider värme även i de kallaste vatten. Nej, för mig handlar inte soul om att tävla eller inte, inte heller om att vara en frisurfare som åker på surfsafaris över hela världen eller vara en surfare som väljer att engagera sig i ett förbund eller klubb. Nej, soul handlar om att visa sina medmänniskor och naturen respekt.

Du har sagt att det viktigaste uppdraget just nu är att göra det mer attraktivt att bli medlem i SSA...

Ett förbund är inget utan medlemmar. SSA finns till för surfare i Sverige och då gäller det också att bedriva en verksamhet som är attraktiv. Vi måste kunna svara på frågorna "Varför ska jag vara med i eller stödja SSA? Vad får jag för att betala medlemskap?" Det räcker inte med att svara "Du får vara med och tävla". Även de som inte gillar att tävla ska känna att de får något tillbaka, att det känns viktigt och roligt att vara medlem. I nuvarande verksamhetsplan står det att läsa att "Förbundets ambition och strategi är att skapa förutsättningar och aktiviteter för våra medlemmar att bli bättre surfare". Det är det som är SSA:s uppdrag och då ska vi kunna erbjuda medlemmar och potentiella medlemmar detta.

Hur planerar ni att göra det?

Hur vi gör är naturligtvis en svårare fråga. Vi är faktiskt bara fem styrelsemedlemmar samt två suppleanter. Vi sitter alla helt ideellt i styrelsen och ingen av oss kommer mäkta med att göra allt som alla surfare i Sverige tycker att SSA ska göra. Därför är ett aktivt föreningsliv kring surfingen runt om i Sverige en förutsättning för att medlemmarna ska känna att de får valuta för medlemsavgiften. Förbundets ansvar ligger då i att stötta lokala föreningar på olika sätt. Det kan handla om att anordna happenings, tävlingar, sessions, domarutbildningar, brädbyggarutbildningar, livräddningsutbildningar, surfkurser, camps, miljöinsatser, "Rädda Mölle-kampanjer", bygga stående våg i Slussen i Stockholm m.m. Huvudansvaret för aktiviteter ligger hos föreningarna.

Slussen-projektet är ett bra exempel på hur ansvaret för att driva detta ligger hos Stockholm Subsurfers, men att SSA kan vara med och bidra med att stötta projektet på olika sätt. Inte direkt genom pengar men bl.a. genom att försöka påverka makthavare och politiker. Hur som helst så gäller det som sagt att föreningarna känner att de får bra stöd och hjälp från SSA och att det är bra att vara ansluten till SSA.

Men nu vet vi att det inte finns alltför många surfklubbar ute i landet och det finns massor av surfare som vi måste ge möjligheten att vara direkt medlem i SSA på något sätt. Även då gäller det för SSA att kunna erbjuda någonting bra. Jag kan, som du säkert förstår, inte lova någonting, men spåna kan man alltid göra. Exempel att man som medlem får bra rabatter hos några surfaffärer, att man får prenumeration på en surftidning, att man får en t-shirt eller en hoodie, att man får bra rabatter på surfcamps och surfkurser, att man som medlem även får medlemskap i exempelvis surfrider foundation eller annan organisation som stödjer miljön.

Foto: Patrik Ståhl.

Foto: Patrik Ståhl.


Idag kostar det 100 kr att vara enskild medlem i SSA och det kostar 50 kronor per medlem för förening att ansluta sig till SSA, något som ger alla medlemmar i föreningen automatiskt medlemskap i SSA. Det kanske inte är så mycket pengar, men idag får man som medlem inget mera än att man får tävla och det finns som sagt massor av surfare som inte vill tävla. Det är detta som vi i SSA:s styrelse måste ta i beaktande, annars kommer vi inte att locka några medlemmar alls. Jag kan som sagt inte lova något i nuläget annat än att vi i styrelsen kommer att jobba stenhårt på att hitta saker som verkligen gör att man som medlem i SSA både känner sig stolt och tycker det är värt varenda krona att vara med i SSA.

Det låter som vi har en spännande tid framför oss med ett växande förbund och större möjligheter att påverka positiva förändringar. Har du något att tillägga och vad tycker du om Surfsverige?

Sveriges klart bästa surfsajt! Jättebra reportage och livliga diskussioner på forumet. Speciellt roligt att läsa reportagen nu när sidan uppdateras så ofta som den gör. Stay stoked and pray for surf... och kom ihåg att en dålig dag på brädan är bättre än en bra dag på jobbet! Mahalo från mig och ALOHA!

Tack för frågestunden Martin och lycka till med allt!
 

Mer Artiklar

 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!