Facebook data

Searching for Tom Curren
Publicerad torsdag 09 november 2006 av Andreas LinnellInnehåll / Recensioner

Kategori: Film
Filmmakare: Sonny Miller och Derek Hynd.
Medverkande: Tom Curren
Produktionsland: USA
Produktionsår: 1996
Kortfattat: Dokumentär med och om Tom Curren som lade grunden till den moderna retrovågen och fishens återuppståndelse.

Searching for Tom Curren är en dokumentär om den stilistiska och enigmatiska trefaldiga världsmästaren Tom Curren av Sonny Miller, som på nittiotalet var Rip Curls husfilmare och som låg bakom filmerna som backade upp Rip Curls lyckade marknadsföringskampanj The Search. Searching for Tom Curren följer samma format som The Search 1 & 2 och är således lite svårtillgänglig om det man är ute efter är en solid och pedagogisk dokumentär om en så pass intressant person som Tom Curren, men i det här fallet fungerar det bra. Som vanligt låter han sin surfing sköta snacket, och det passar Sonny Millers recept som i stort inte skiljer sig särskilt mycket från surffilmerna från den här tiden - mycket surfporr och lite snack (ett av ett fåtal undantag är Litmus från samma år, Andrew Kidman och Jon Franks stilopus som tillsammans med Currens fish-experiment sådde fröet till dagens retroboom).Det fascinerande med Tom Curren är hans introverta personlighet, som skiljer han från Jeff Spicoli-stereotypen så vanlig i surfkulturens toppskikt (dude), vilket är både uppfriskande och ovanligt, speciellt i en tid då tävlingssurfing präglades av mediatillgänglighet snarare än av vågkvalitet och personkulten nådde sitt apex hos professionella surfare.

Searching for Tom Curren bjuder med andra ord inte på djuplodande intervjuer eller historiska inblickar i vad som torde vara en spektakulär uppväxt som äldsta sonen till storvågslegenden och shapern Pat Curren. Men uppskattar man tidlös, stilfull surfing av Momentum-generationens största inspirationskälla så har man strax under 40 angenäma minuter framför sig. Inte minst som filmens scenval är koreograferat av Derek Hynds skarpa (och enda) öga; stilstudier i upprepade cutbacks är bara ett exempel på hur Currens approach blottläggs, och det är inte svårt att dra klara paralleller till exempelvis Kelly Slater.

En av filmens höjdpunkter är det så kallade Fryed Fish Experiment, där Curren ger sig på Steve Liz utdaterade bräddesign från 1967 med orden "Sometimes when things aren't going the way you want them to, you have to break out of the pattern... part of surfing is experimenting with different boards, getting involved in what you're actually riding". Så enkelt och självklart vänder Curren performance-trenden som gjort livet surf för mindre talangfulla surfare världen över som blivit indoktrinerade med att ett lövtunnt Al Merrick chip är the shit.Curren följer upp sina ord i två sektioner som redan är legendariska. En J-Bay session ser Tom på en Skip Fry shape, och det är en drömkombination. Men scenerna som verkligen sparkade igång det paradigmskifte som det senaste året blivit sönderkommersialiserat kommer när han paddlar ut på resultatet av sitt skamlösa fish-experiment, "The Fireball Fish" - en hybrid skapad tillsammans med Tommy Peterson, MP's bror. I 15 fots vågor i Indonesien lyckas Curren med konststycket att kombinera en bortglömd småvågsbräda med hårresande vågor. Plötsligt hade Curren återigen allas ögon på sig och inom några månader hade i princip alla brädtillverkare en variant på Currens fish i sina rack.

Searching for Tom Curren finns inkluderad i Rip Curls Search Classics DVD Box Set från tidigare i år, där den får sällskap av The Search 1 & 2, Beyond the Boundaries, Feral Kingdom och Inner Visions. Det är en klassisk samling filmer från Rip Curls framgångsrika kampanj till ett generöst pris, och Searching for Tom Curren gör den oumbärlig.

Betyg: 4/5
 
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!