Facebook data

Svart Vatten
Publicerad fredag 21 september 2012 av Petter CarlweitzInnehåll / Recensioner“Detta är en berättelse om surfare, för surfare och av surfare för alla som är nyfikna på den drivkraft som är surfing. Följ med till en sida av svensk kust som inte många ser. Möt människorna vars liv formas av vågorna som bryter i svart vatten.” Så lyder omslagstexten på fotoboken Svart Vatten. Bakom verket står fotografen Mikael Pilstrand och Tony Kammari, som skrivit bokens texter.

Det första som slår mig när jag lägger vantarna på boken är att den osar kvalitet. 120 tjocka sidors surf inbundet i hårda laminerade pärmar med en yta som ger en känsla av att vara vattentät. Det här är en bok som tål att stuvas ner i en ryggsäck, att fraktas runt i surfpackningen - men samtidigt gör sig lika rätt på soffbordet.Jag börjar bläddra och upptäcker att vi står på en strand och tittar på en tom lineup där en tubig vänster bryter utanför en vass stenstrand. I nästa uppslag har vi förflyttat oss ut på klipporna. Där i motljuset under olycksbådande skyar ser vi några gestalter med brädor under armarna röra sig mot havet. Sedan följer utpaddlingen, mötet med vågorna, en duckdive och tystnaden under ytan i det grönskimrande vattnet. Därefter tar vi av på dagens första ridtur...Fotografen kastar oss här rätt in i bokens element. Det handlar om dragningskraften till havet, om ett gäng svenska surfare och deras gemensamma kärlek till vågorna. Förutom fotografen själv möter vi 8 mer eller mindre välkända profiler som berättar om sina liv som surfare. Tony Kammari glänser med sin skrivkonst när han presenterar karaktärerna, ofta med nästan poetiska undertoner och en slående samtidssymbolik.Men det är bilderna som är huvudattraktionen i denna bok. De är tagna i Sydsverige, främst på västkusten runt Varberg - som är utgångspunkten för kreatörerna. Det bjuds på allt från radikala slaskmanövrar, airials och tubsekvenser till fina porträtt och mäktiga miljöbilder. “Dramatiska, ödesmättade och saltstänkta” säger presentationen om fotografens bilder - jag upplever dem dessutom som smått fantastiska. Det är svårt att hitta en bild man inte skulle kunna tänka sig att rama in och smacka upp på väggen. Mikael Pilstrand har lyckats fånga den sublima skönheten i den svenska kustmiljön och den robusta stämningen som är så unik när det gäller surf på våra breddgrader. Han har förevigat kritiska ögonblick i vågorna, både från land och från vattnet, och bjuder på små stunder av lycka som annars bara de som surfar här själva får uppleva.

Vi rekommenderar denna bok varmt. Den bör vara ett obligatoriskt inslag i var surfares bokhylla. Kolla in den på svartvatten.com
 
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!