Facebook data

123
'Eight 08' smågalet projekt!
*
#95184 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Aloha,
Tänkte berätta lite om mitt brädbyggarprojekt. Hade väl tänkt att lägga ut lite löpande, men jag har varit för lat för det... kommer lite som en stor klump här istället.

Bakgrund
1983/84 shapade jag vindsurfingbrädor så det stod härliga till. Kom väl upp i 40 stycken sådär. Sålde till kompisar och byggde i allt från skitfrigolit, billigt pu-skum, gravstensepoxy, grön polyester till finaste Clarkfoam och Similar resign. Sedan har jag hängt i stort sett varje vinter på Maui pga min vindsurfing och bondat hyfsat hårt med vindsurfingshapers och glasare därborta. De har i stort ett alla bakgrund som surfshapers och flertalet av dem har nu gått tillbaka till surfshapandet. Hur som helst så började vindsurfingcustombyggandet ungefär där surfbrädebyggandet var, dvs Clarfoam och polyester. Brädorna blev tunga och ömtåliga. Av nödvändighet utvecklades därför vindsurfiingbrädorna till mer hi-tech, långt före surfbrädorna gjorde det. Sålunda är sandwich, kolfiber mm standard i alla vågseglingsbrädor sedan 15-20 år. Kul som f-n att följa denna utveckling "innifrån".

Jag är docent på Handeslhögskolan i Stockholm. Skitkul jobb men väldigt abstrakt. Läser och skriver ord, ord, ord, ord.... ibland spyr man på det och känner behov av att göra något mer konkret, med händerna med material.

För ett par år sedan växte min garagefirma ur sitt dåvarande lager (garage + folkabuss) och jag började bygga ett skjul. Jag insåg att det inte kunde bli ett vanligt varulager (vindsurfing och lite surfprylar från Hawaii) utan ocksså måste rymma en riktig profsig shape verkstad. Skjulet som är inspirerat av ett Hawaiian plantagian style shed är liksom min lilla hemmaoas, simulerande lite surfkultur mitt ute i villaförorten. Jag har sågat och dragit i varenda skruv själv. Blev mycket preppigare än planerat, men förhoppningsvis kommer tiden att skeva till alltihopa.

Vad gäller shapandet så har jag inte byggt så mycket de senaste 20 åren. Därav tänkte jag att jag skulle shapa till ett blank utan större ambition vad gällde slutprodukt. Handshapande handlar mycket om att våga använda rätt maskiner och inte stå och dutta med liten slipkloss. På med elhyveln och sliprondelen och kör hårt och fort - är ett rätt bra sätt om man vill lära sig på riktigt. Min tanke var att bara träna lite med de olika verktygen på ett blank eller två, sen fick det bli vad det blev. Men först behövdes blanks!

Blanktillverkning
I Europa finns det några Franska blanktillverkare som enligt olika källor är rätt jobbiga att ha att göra med. Jag kontaktade en och det blev inte mycket mer positiva intryck. Därför köper de flesta europashapers blanks av Seabase, en Engelskbaserad firma med kontor även i Frankrike och Spanien. Jag snackade lite med dem och de har grymt fina blanks i både PU och EPS, tillverkade i US!! Att forsla hem så mycket luft hela vägen från Kaliforninen känndes grymt dumt. Seabase tar hem kontainers ca 4 ggr per år, men ändå. Samtidigt tillverkas EPS lite varstans även i Sverige. Jag kollade runt och tog hem lite varuprover från ett gäng tillverkare och valde den som hade bäst kvalite (inga ojämnheter i form av större lufthål och täta hårt ihopsittande kulor). Dessutom har jag lite kompisar med datorstyrda glödtrådslådor och fräsar som surfar och gärna är med i detta projekt. Således tillverkade vi våra egna blanks. - Blev hur bra som helst!

Det datorstyrda glödtråden har otrolig precision. Tråden nuddar inte ens skummet utan värmen runt den skär ut. Den delade även blanket i mitten och sedan limmade jag in den datorfrästa stringern. Blev minst lika bra som vilket proffsblank som helst. Jag försöker få Max som hjälpt mig med denna fas att börja tillverka blanks lite mer proffesionellt: MAX BLANKS. De håller ju högsta kvalitet. Han har grymt mycket att göra men kanske kan det bli verkighet. I vilket fall som helst kan han göra blanks till mig med vilken rockerkurva som helst!

Nu orkar jag inte skriva mer. Fortsättning följer!

/JB
 
Ändrat av Redax
Logga in för att svara
#95186 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: -5

POGA
Inlägg: 51
graphgraph
offline

Följer med spänning!
 
Logga in för att svara
#95187 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: -5

POGA
Inlägg: 51
graphgraph
offline

Följer med spänning!
 
Logga in för att svara
#95188 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: -5

POGA
Inlägg: 51
graphgraph
offline

Följer med spänning!

...dubbel
 
Ändrat av POGA
Logga in för att svara
#95190 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Mer bakgrund: Förra gången/off topic
Tja denna tråd ska handla om surfbrädor och denna lilla utvikning är kanske för mycket för de som är känsliga med kategoriseringar. Men jag nämnde ovan att jag shapat förut. Till saken hör att jag var då en mycket dedikerad vindsurfare. Pressade vindsurfingen hårt och hängde mycket på Kanarieöarna, Portugal, och Maui som var tre hårda vågseglingsområden då (och nu i mindre skala). Vindsurfing var stekhetare än surfing, senare kitesurfing, skate, snowboard mm tillsammans. Välkända surfare slutade surfa och laddade fullt på surfing. Kändaste exempeln är kanske Jerry Lopez (shapade mycket vindsurf och tävlade i vågsegling i seniorklassen) och Laird Hamilton. Heta surfshapers specialiserade sig på vågseglingsbrädor. McTavish, Blair och Local Motions (Oahu's då hetaste surfbrädor) huvudshaper Ed Angulo gick rakt in i vågseglingsvärlden. Vi snackar tidigt och mitten av 80-talet. Jag var grymt inspirerad av allt detta och en av mina finaste brädor shapade jag till min första riktigs utlandssurfresa hösten -86. Efter en vinter på Kanarieöarna och en sommar i Portugal sålde jag iväg den. Den dök dock upp efter många villovägar för några år sedan och jag spolader av den idag! Då kallade jag mina brädor för 'JB Custom' och loggan var inspirerad av ingen mindre än MR! Nog om bakgrund, nästa gång blir det surfbrädeshaping! /JB
 
Ändrat av Jesper B
Logga in för att svara
#95194 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Här är outline utsågad. På ena sidan med en vanlig fogsvans, på den andra med sticksåg. Sticksåg är enklare men man måste ha rätt blad och köra långsamt, då blir det perfekt. Efterarbetning med elhyvel eller surformrasp. Bra att undvika slipkloss/papper om man vill ha jämnt och vinkelrätt. Man kan också köra med överhandsfräs på lågt varv med borrstål efter mall. Då behövs ingen ingen efterarbetning alls. Min överhandsfräs är dock så kass så det provade jag inte.

I eps kan man även köra glödtråd; man kan bygga en liten vinkelkap för outline. Men jag gillar inte det då den är superkänslig för varje liten skakning på handen. Sågar har en inbyggd stabilitet i och med bladets bredd liksom går att luta sig lite mot. /JB
 
Logga in för att svara
#95199 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 1

Soulshine
Inlägg: 262
graphgraph
offline

Läckert Jesper.
Ska bli spännande att följa.
 
Logga in för att svara
#95204 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 9

einar
Inlägg: 46
graphgraph
offline
Donerat Brons

Bra tråd, följer med spänning! Inspirerande med "skjulet", har liknande planer i huvudet inför den kommande inrutade framtiden.
 
Logga in för att svara
#95227 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 4

Hasse
Inlägg: 182
graphgraph
offline

Gött att se JB...
 
Logga in för att svara
#95284 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 68

RATMAN
Inlägg: 2714
graphgraph
offline

if you pop out a few more blanks jesper let me know ...i've been sniffin around att shaping a few again after 20 years off the plane and surform..got sick of the dust and the stink of resin going off..but i guess it's like cigarettes..once you've done it your stingin' for some more the rest of your life!!!
 
Logga in för att svara
#95357 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 28

Jimmy.S
Inlägg: 101
graphgraph
offline

Hello all and Jesper.
I'm a japanese/swedish guy livin in japan and I'm heading back to Sweden after 18 years due to the nuclear pow accident. Have been in the surfbord industry for 10 years and want to continiue boardmaking. So I'm interested in those Maxblanks, they look really good!! What stringer do you use?
Sorry i write in english but dont have swedish keyboard.

Looking forward to see Swedish waves and Surfers!!!!

Jimmy.
 
Logga in för att svara
#95414 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Logga på plats: "EIGHT NOLLÅTTA" som i både Hawaii's och Stockholms riktnummer. Dessutom glaset utklippt. På detta skum räcker ett lager 4 oz S-glas fint på botten och är en dröm att laminera med, har en riktigt tunnflytande och stark epoxy för industriellt bruk.
 
Logga in för att svara
#95415 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Också färdig bräda.
 
Logga in för att svara
#95417 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Kan väl också meddela att jag provade brädan häromdagarna två i Anglet. Hyfsad size för årstiden men ändå lite segt. Brädan är ju stor (6'10 x 21 1/2'' x 2 3/4'') med bred nos och häck. I dessa förhållanden 1,5-2 meter småsegt funkade den grymt bra. Plockade vågor som rena longboarden och snabb som ett skott. Svängde förhållandevis bra, inga tendenser till railgrabbande. Jag surfar visserligen som en kråka men brädan kändes perfekt för mig. Enda nackdelen var väl att den ät lite korkig att duckdyka innaför de franska beachbraken, men det är ju också mycket teknik.
 
Logga in för att svara
#95426 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 13 år, 1 månad sen Stoke: 0

Thompa
Inlägg: 113
graphgraph
offline

Underbar läsning Jesper! Fan vad kul.
 
Logga in för att svara
#97116 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Nästa planka:
Eftersom första plankan var STOR (6'10 XXXXL fish med übertjocka rails) tänkte jag att nästa skulle vara rejält liten. Jag har fått för mig att jag kommer lära mig mer som shaper om jag bygger lite extrema byggen - ska man göra fel kan man väl lika gärna göra det rejält! Dessutom behöver min dotter Tora en ny mindre bräda och hon är ju rätt liten... Vi har ägnat hela sommaren åt att skaffa inspiration. Kollat på allt mellan 5'6-6' och lite såna där moderna Kelly-liknande hybrider. Minst sagt kul att snacka shape med sin dotter, hela surfintresset ökar kollektivt i familjen tack vara detta lilla projekt. Vi fotade lite brädor vi tyckte var balla:
 
Ändrat av Jesper B
Logga in för att svara
#97117 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Samma 5'11' från sidan:
 
Logga in för att svara
#97118 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Kurvig CI!:
 
Logga in för att svara
#97119 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Extremt ball 5'7:
 
Logga in för att svara
#97120 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Den här blev vi rätt kära i:
 
Logga in för att svara
#97121 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Sån här typ 5'8 skulle vi nog försöka få till. Den breda häcken skulle nog funka fint eftersom Tora mest surfar små och slöa vågor.
 
Ändrat av Jesper B
Logga in för att svara
#97122 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

OK, väl hemma så gjorde jag ett blanks (snarare min kompis Max som alltså gjorde ett MAX'S BLANK) med en rockerkurva någorlunda avmallad från en Firewire 5'10 (tack för lånet Danne!). Outlinen är egenkonstruktion från lite olika mallar jag samlat på mig. 5'8 lång efter en himlans massa överväganden mellan mig Tora och allehanda rådgivare, 19 5/8'' bred känns mer osäkert. Det är djädrigt brett, men som sagt Tora surfar i stort sett enbart smått och slött. Jag får väl bygga en lång-smalare step-up den dagen det behövs.
 
Logga in för att svara
#97123 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Knappt 2 1/2'' tjock mitt på:
 
Logga in för att svara
#97124 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Men hyfsat tunna droppade kanter:
 
Logga in för att svara
#97125 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Sen i med pluggar och på med ett starkt lätt S-glas/epoxy-skinn. Får se när det blir för nu är det SURF!

/JB
 
Logga in för att svara
#97127 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 9

jacobw
Inlägg: 544
graphgraph
offline

shit, en sån där vill jag också ha! känns som en perfekt småvågsbräda för kassa dagar i indo, etc. lycka till och uppdatera med surfbilder!
 
Logga in för att svara
#97128 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 1

Falken
Inlägg: 20
graphgraph
offline

Kul Jesper! Jag vill bara veta mer!
 
Logga in för att svara
#97136 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 1

Soulshine
Inlägg: 262
graphgraph
offline

Riktigt läckert Jesper!
 
Logga in för att svara
#97143 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 28

Gazzer
Inlägg: 2613
graphgraph
offline

Kungligt!!
 
Logga in för att svara
#97161 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 33

mistarippa
Inlägg: 721
graphgraph
offline

Asså Jesper nu börjar det verkligen att brännas!
En sån där skulle jag kunna tänka mig till mig själv, fast kanske 5'10 - 20 - 2'1/2.
När börjar du ta custom beställningar? Hehe

Nämen riktigt imponerande! Ska bli kul att se den färdiga brädan.

Ha de gött Jesper, ses snart!
/Freddan (Som hängde med Kalle i din shaping bay)
 
Logga in för att svara
#97165 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 10 månader sen Stoke: 101

danneroyal
Inlägg: 583
graphgraph
offline

Jesper B skrev:
OK, väl hemma så gjorde jag ett blanks (snarare min kompis Max som alltså gjorde ett MAX'S BLANK) med en rockerkurva någorlunda avmallad från en Firewire 5'10 (tack för lånet Danne!). Outlinen är egenkonstruktion från lite olika mallar jag samlat på mig. 5'8 lång efter en himlans massa överväganden mellan mig Tora och allehanda rådgivare, 19 5/8'' bred känns mer osäkert. Det är djädrigt brett, men som sagt Tora surfar i stort sett enbart smått och slött. Jag får väl bygga en lång-smalare step-up den dagen det behövs.


Spitfire...host...host.....

Ser jäkligt fin ut! Nu har jag sätt mobil bilder....bilder på datorn, hoppas får se live snart. Å klämma lite....OM man får för dottern!?
 
Logga in för att svara
#97871 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Tredje plankan
OK, Toras 5'8 ligger och väntar på glasning. Dröjer eftersom husets fönsterrenovering pågår för fullt i garaget. Glasningen får ske sen.

Under tiden tänkte jag shapa till en 6'4 fish för mig på Torö, 1a allmäningen. Min superfeta 6'10 (se ovan) funkar bra tills det börjar bli stort. Då blir den jobbig att ta sig ut med men framför allt är den så pass fet i railsen, att den blir svår som fasen att sätta i i första droppen, särskilt de där lite extra stökiga dagarna. Det blir fladdrigt och sketchigt som f-n. Visst har det också att göra med min låga surfkompetens, men 6'10 är mer en småvågsbräda och passar för lite flackare face. En perfekt bräda mig på udden! Eller cleanare dagar i större men sega vågor.

6'4:an
Jag har alltid tyckt att steg i outlinen är skitflult, att bryta kurvan en en bit framför sidfenorna är en sak, men en massa steg vette fasen. Jag har dock en kompis som har en Von Sol customshapade för honom. Den har dubbla steg och en riktigt, i mitt tycke, ful rundad swallow tail. Han prisar den och visst kan jag se att den är lättpaddlad, plockar vågor och är snabb. Jag är ungefär på samma nivå som han men också några kg mindre. Sålunda blir hans 6'6a en 6'4 för mig. Också tänkte jag tunna ut den lite mer, jag har ju redan en feting för smått på udden. Att den ska vara så pass stor och bred (6'4 x 21 1/2 '') beror på att jag dels suger rätt fett som surfare, dels att jag tycker Torös 1a ofta är en kombination av en extremt seg inpaddling, nästan som att det alltid skapas en liten dubbelvåg/kant som man måsta komma över om man vill ta vågen på första peaken, dvs inte sitta en bit in. När hela vågen kommer kan den ju vara kraftfull och verkligen dumpa, men som sagt om jag ska kunna ta den tidigt en bit ut, behöver jag lite skum under mig.

Steg
Jag tänkte prova det där med steg, fult måhända men kanske också funktionellt. Ska ju enligt både kompetenta surfare och shapers ge brytpunkter för vattnet som gör att det släpper och blir både svängigare och snabbare, i vart fall på riktigt breda shaper.

Vilken häck ska jag ha?
Den där rundade swallowtailen är nog också funktionell, men för ful i mitt tycke för att jag ska shapa en sådan. Jag tänkte mig en rounded dimond eller en riktigt rounded pin. Kanske, kanske en mer traditionell grund men hård swallow a la min gamla Webber fatburner. Jag vet inte???? Skulle uppskatta alla idéer, kommentarer och argument, funktionella som estetiska på vilken form min bräda ska ha på häcken bakom de två stegen. Den kommer föresten bli enkel till dubbelkonkav, tror jag, quad med bakfenorna lite längre in från railen.

Kolla bilden på min preliminära outline på mitt första försök på en bräda specifikt för mig och 1a när det börjar bli lite size. Feedback, i synnerhet vad gäller häck önskas!!

/JB
 
Ändrat av Jesper B
Logga in för att svara
#97874 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 63

ErikG
Inlägg: 2399
graphgraph
offline
Donerat Brons

Wingers eller steps finns det ju massa teorier om. En del påstår att de är till för att bryta vattenströmmningen andra påstår att de möjliggör kombinationen av en mer parallell outline med en smalare akter.
Jag tycker det är många som hakar upp sig lite för mycket på just aktern eller tailens form då det viktigaste nog ändå är bredden som är viktigast.
Den ser ganska bred ut där bak den där brädan du shapat sist inte minst i tailen. Jag är dock ingen Torösurfare jag har noll koll på vad som funkar där men det är väl rätt stötiga vågor.

Fin verkstad, jag funderar på att bygga nåt liknande skjul, vad har du för innermått i rummet du shapar i? Och yttermått på skjulet?
Tack för bilderna.
 
Logga in för att svara
#97886 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Jo att stegen möjliggör rakare linjer men ändå smalare häck är väl svårt att säga emot, att de bryter vattnet är väl också möjligt inte vet jag. Tror även som du att man måste vara rätt duktig surfare för att känna skillnaden på olika typer av häckar (även om de självklart har betydelse) och att häckens bredd är viktigare.

Hur som helst, min 6'4: Den ska vara tokbred, det är en del i själva designidén. Väldigt inpirerad av Mike Hynssons Twinzers och Von Sols Moonfish och Black Diamond modellerna. Men även om typ av häck inte avgör allt, vad ska jag göra för någon? Kul om det ser snyggt ut och visst har de lite olika funktioner...

Kom igen nu surfsverige och visa vilken samlad kompetens som finns där ute!

/JB

Shaperummets mått: Får mäta i morrn, återkommer.
 
Ändrat av Jesper B
Logga in för att svara
#97887 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 10

Surfer
Inlägg: 344
graphgraph
offline

Kasta ett öga på Firewires sweet potato om du vill göra en tokbred häck. Tror förövrigt att det är en kanonbräda för svensk småvågssurf.

Ja jag vet att jag är insnöad på Firewire:-)
 
Logga in för att svara
#97889 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 101

danneroyal
Inlägg: 583
graphgraph
offline

Sätt minst 2st potatisar på Torö. Du får gå på Potatis jakt Jesper....


*oxå helt insnöad på Firewire...hehe!
 
Logga in för att svara
#97890 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 33

mistarippa
Inlägg: 721
graphgraph
offline

OBS! Jag kan väldigt lite om shaping, jag tar mig friheten att tycka lite ändå
Håller med Erik om att den ser lite för bred ut bak (oavsett vilken typ av häck det sen blir)
Du skriver ju två saker som jag tar fasta på: 1. Du har svårt på nuvarande 6.10, när det blir större, att sätta railen ordentligt i facet. 2. Du vill ha volym för att komma över "kanten" på torös första (känner mycket väl till vad du menar). På nr 1 så säger jag att det kommer vara lättare att "skära" in i vågen om tailen är smalare (och tunnare såklart men det är inte det vi pratar om nu) och du kommer få mycket lättare att sätta railen. På nr 2 säger jag att du behöver volym framför mitten på brädan för att komma över "kanten", tidig planing osv. (Du behöver volym/bredd bak i tailen mer när du redan är uppe och surfar och vågen blir slö)

Så den konkreta feedbacken från mig blir att testa att låta den främre och mittersta oulinen vara men att öka infasningen på bägge "stegen" så att resultatet blir smalare häck.

Ska bli intressant att följa! Lycka till Jesper!

/Freddan
 
Ändrat av mistarippa
Logga in för att svara
#97891 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 33

mistarippa
Inlägg: 721
graphgraph
offline

Polaren Per har en helt sanslös Fisk som är shapad på Lombok (Banyu boards). Den är helt magisk anser jag efterseom den är sjukt lätt att ta vågor med men samtidigt skär som en varm kniv i smör när man trycker ner tailen. Den har mycket mer rocker än en traditionell Fisk och kan därför även surfa branta vågor. Den är typ 22 bred tror jag och väldigt tjock (kan kolla upp måtten om du vill) Den har också stegad tail. Jesper, tror du såg den på Torö för ngra veckor sen.
 
Logga in för att svara
#97893 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 2

Andrew
Inlägg: 91
graphgraph
offline

Tänkte på de här med stegen ni snackar om. Jag har en polare som shapar en del o han snack hela tiden om de här med stegen. Precis som mistarippa märkt så har jag fått uppfattningen att poängen med steg e o kombinera 2 olika bräd typer. Tänk en bräda som e grym o köra längs med väggen eller ta en brant dropp och en som svänger på en 5-öring. När du racear eller droppar vågen använder du mer framdelen av brädan(en form) o i svängen bakdelen(en annan form) sen e de bara hitta den optimala övergången mellan d både. Där kan du nog ha rätt mkt ball testande o göra;)

Lycka till med allt!
 
Logga in för att svara
#97922 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

ErikG,
Shaperummet har måtten 223x468. Det skulle kunna vara kortare om man bara shapade shortboards, Men jag vill kunna shapa både longboards och kanske lite SUP i framtiden. Ljusen sitter under hyllor som är 120 från golvet. Mitt shapeställ är 1 meter högt. Skjulet är 3 ggr så stort som shaperummet. Skulle kunna rymma både slip och glasrum. Nu är det dock mitt lager och shop för vindsurfprylar (och lite surf) som jag distribuerar i Sverige.

Bredd på häcken.
Jag hör vad ni säger om att den ser lite bred om, och håller med. Jag kommer smalna in den lite. Dock tror jag "hold" går att fixa med rätt bred häck. En metod är att ha en djup swallow som möjliggör raka rails långt bak. Raka rails ger mer hold en böjda. En annan är djupa dubbelkonkaviteter, kanske i kombination med lite V. Min gamla Webber fatburner har både raka rails i slutet, V och djupa dubbelkonkaviteter. Det liksom delar upp brädan i två och med tunna kanter ger det hold. Sen ska ju quad också ge mer kontroll väl på kanten. Jag lutar åt att göra en rounded swallow istället för diamond.Väldigt likt den där Von Sol som jag har hört så mycket gott om. Jag tycker som sagt det är en rätt ful häck men tror den är funktionell. Min 6'4a ska dock vara mer uttunnad i häcken än kompisens Von Sol 6'6a.

/JB
 
Logga in för att svara
#97929 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 17

surfineurope
Inlägg: 169
graphgraph
offline

Fint shaperum, och riktigt fina brädor. Bra jobbat Jeppe! Skall bli kul att följa arbetet!

Vad gäller den sista brädan så håller jag med ErikG att du inte skall haka upp dig förmycket på tailen. Gör det du tycker blir snyggast. Jag hade nog valt en retro swallow, mest för att brädans outline är ganska retro. Sedan är jag inte helt säker på att en fish är det som bäst komplementerar din 6'10"a. Jag hade hellre satsat på en lite större standard shortboard.

/Jonas
 
Logga in för att svara
#97973 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 2

Pati
Inlägg: 12
graphgraph
offline

Fint projekt Jesper, jag är ingen proffs brädbyggare men byggt några plankor under åren. Jag antar att ni i Sverige också surfar grunda vatten med mycket sten o klippa. Man vill alltså ha bräden som håller. Några tips, undvik vassa hörn, har aldrig förstått varför nosen på dom flesta bräden är syl vassa, farliga för dig och din omgivning samt går sönder vid minsta träff. Ta bort en cm från nosen och den blir rundare och hållbarare och påverkar inte brädets surf egenskaper på något sätt. Undviker också fish tails, ytterligare 2 hörn som tar stryk. Vill du ha ett riktigt dingtåligt bräde så bakar du in en kevlar remsa i railsen, suverent material som tål bra med stötar.
 
Logga in för att svara
#97976 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Jonas! Kul med att du är inne här. Antar att du mest datashapar? Förutom rockerkurvan så kör jag enbart för hand. Det är en av grundorsakerna till att jag shapar - att göra något 3d med händerna. Skulle dock såsmåningom vilja behärska datashaping också.

Häcken; Jo jag har som sagt bestämt mig för en swallow, dock inte en renodlad bred retro utan en lite mer indragen och rundad. Den blir ett mellanting mellan en retrofish, en modern swallowtail och en rounded squash. Går ni in på von sols hemsida och kollar hans moonfish så ser ni vad jag menar.

Stor shortboard; Absolut!!! Det är min nästa planerade planka. Tänkte döpa den här konstiga fishen för, modell 1:a. Och sedan shapa en lite större shortboard med modellnamn 2:a. Knökar det på riktigt ordentligt kommer shortboarden självklart tas fram även på 1:a. Tycker det är hur cool som helst med tre brädor shapade för mig och för de av mig mest surfade vågorna här hemma: 1:a, 2:a och udden.

Hållbarhet; Jo kevlar håller för det mesta och jag kommer ha lite trubbig nos. Den där moonfish tailen är grymt rundad. Måste dock nämna att min 6'10 har fått extremt mycket stryk. Jag till och med klämde den riktigt hårt när jag stängde locket på min trailer. Lite småbucklor men inte en antydan till spricka någonstans. Dessutom är den sjukt lätt. Tror det beror på riktigt riktigt fin S-glas i kombination med epoxy av högsta industriklass (som dessutom är löjligt enkel att laminera med). Fasen vad med text. Sitter och skriver när man borde vara väg upp till fyren och surfa cleant 2-3meter med gutegubbarna... Blir nog fett på närmare håll i eftermiddag dock! /JB
 
Logga in för att svara
#97985 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 9 månader sen Stoke: 17

surfineurope
Inlägg: 169
graphgraph
offline

Jesper B skrev:
Jonas! Kul med att du är inne här. Antar att du mest datashapar? Förutom rockerkurvan så kör jag enbart för hand. Det är en av grundorsakerna till att jag shapar - att göra något 3d med händerna. Skulle dock såsmåningom vilja behärska datashaping också.


Ok, tillsammans med 2:an lär det bli en grym quiver! Ja, jag datashapar det mesta. För mig var det ingen större omställning. Tidigare la jag den mesta tiden på att mäta av olika brädor, göra papperskisser, och försöka visualisera den färdiga brädan. Sedan gjorde jag mallar och försökte följa dessa så gott jag kunde, men själva handshapandet var aldrig den kreativa biten för mig. Nu använder jag en laserskanner för att mäta av brädorna, ett CAD-system för att modellera och visualisera mina brädor i 3D, och en CNC-maskin för att skära ut dem. Den kreativa processen är dock i stort oförändrad, men jag kan lära mig mer av varje iteration då jag har mer data och bättre koll på processen.

Du får titta förbi och bygga en bräda nästa gång du är i Portugal. Hörde att du var här i somras. Jag bjuder på ett blank. Det var ju trots allt din gamla artikel i surf sport eller åka skidor som fick mig att åka hit en gång i tiden

/Jonas
 
Logga in för att svara
#98463 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 8 månader sen Stoke: 28

Jimmy.S
Inlägg: 101
graphgraph
offline

Jesper B, skrik till om du behover proffesionell hjalp med glassing,sanding etc, for jag ar nu i Sverige.
Finns det nagra max blanks over som man skulle kunna kopa/ shapa? Var far du tag pa glas och epoxy?
kitkul att se folk med sa stor passion for brador
PS.har ingen svensk keyboard yet.
MVH,Jimmy.
 
Logga in för att svara
#98496 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 8 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Jimmy, jag behöver alltid hjälp med det mesta, inte minst lära mig glasa lite mer proffsigt. Var finns du, det vore grymt att kolla in dig live när du glasar. Jag tycker det svåraste är att få få vävkanten mot skummet både genommättat och tunt som f-n när man laminerar botten. Jag får alltid gå på och slipa på den innan jag ska laminera däcket. Vet att proffsen får till det utan slip.

Jodå några 5'10-6'0 MAX blanks ligger och väntar på att bli hämtade.

Tror jag svarade ditt mail om skum och epoxy?

Annars har jag haft så mycket jobb att byggandet legat lite på is. Ska på det typ nästa vecka, då ska jag shapa min 6.4a fish och laminera både den och dotterns 5'8

/JB
 
Logga in för att svara
#98672 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 8 månader sen Stoke: 28

Jimmy.S
Inlägg: 101
graphgraph
offline

Jesper,skulle gärna glasa live men har ingen lokal eller överhuvudtaget något material än.
Får åka och visa dig i ditt skjul

För att få det riktigt bra så slipade vi faktiskt ner vävkanten, annars kommer väven ut när man sandar.

Ska ner till stockholms trakterna nästa helg är du hemma då?

Jimmy.
 
Logga in för att svara
#98676 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 8 månader sen Stoke: 0

stax.
Inlägg: 6
graphgraph
offline

Fasen va fina plankor! Ger inspiration!
Jag och en polare byggde varsin bräda för ett par år sedan, vilket gick bra, inte riktigt i Jesperklass, men bra. Nu har jag kvar epoxy och fiber så det borde räcka till några brädor till. Dock är det skummet, eller cellplasten, som är lite av kruxet för att komma igång igen. Sist hittade vi bitar som var 15ocm långa och 7cm höga (om jag minns rätt). Det resulterade i en del limmande och pressande, skarvar som var lite svårbearbetade etc. Vore skönt att slippa det momentet. Så två frågor: Vad har du fått tag på för skum? (och var?) Vad använder du för lim när du limmar skum mot skum, eller skum mot stringer?
Tack på förhand.
/Staffan.
 
Logga in för att svara
#98684 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 8 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Jimmy,
Fasen har jobbat för mycket på sistone, men nu börjar det lugna sig. Vore ju hur sjukt kul som helst att se dig glasa en bräda. Om nån vecka eller så borde jag ha hunnit städa ut garaget/gladverkstan. Om du ska till kungliga före jul kanske vi kan få till det?

Staffan,
Ring runt till alla frigolittillverkare. Alla tillverkar stora block och skär ner till storlekar som efterfrågas av byggföretag och bygghandel. Du får in en massa stora brädor utan skarvar i de stor blocken. Är de snäll kan de ju dela det litegrann, om du inte har plats för de stora eller vill köpa så mycket. Det finns massvismed tillverkare lite runt om i landet. De kan vara lite kinkiga med att sälja direkt till kund men fråga, kanske har du en firma reggad eller en kompis har det. Jag bad flera skicka prover och smulade sönder mm. Valde den som var bäst av dessa (kulorna satt ihop hårt och väldigt lite lufthål mellan dem) och som låg relativt nära. Men det var flera som hade funkat fint.

Vanligt jäsande pu-lim (utomhusträlim). Finns överallt inklusive claes ohlsson. Går åt mycket mindre än man tror för det jäser. Stryk på tunt på ena skumbiten, lägg på stringern och stryk på tunt på den också, på med nästa skumhalva. Antingen på plant golv med vikter eller med en massa limknektar. Se till att skum och stringer sitter jämt så slipper du onödigt shapande.

/JB
 
Ändrat av Jesper B
Logga in för att svara
#100919 Svar: 'Eight 08' smågalet projekt! 12 år, 4 månader sen Stoke: 18

erc
Inlägg: 182
graphgraph
offline

Vad använder du för Epoxy? Och hur gör du med Hot coat?

Alla proffs verkar ju använda Resin Research Epoxy, och additive F. Men det kostar ju skjortan att få sånt skeppat till Sverige. Har använt NM epoxy till andra byggen, men tycker att det lätt blir bubblor etc.

/Eric
 
Logga in för att svara
123
Moderatorer: Redax
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!