Facebook data

1
surfresa i europa sommarn 2011
#92043 surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 0

hoglino
Inlägg: 2
graphgraph
offline

vi håller på att planera en 6-veckors surfresa till sommarn. vi bilar och tanken är att burna ned till portugal och börja där för att sedan ta oss uppåt vi spanien och frankrike. peniche, san sebastian och biaritz har vi planerat att besöka. någon som har tips på något vi inte får missa? allt från sjyssta boenden, till charmiga/coola byar/städer och framförallt bra stränder och vågor!
 
Logga in för att svara
#92051 Svar: surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 8

tobbe
Inlägg: 174
graphgraph
offline

Har åkt hela kusten mellan bilbao-sagres (alltså i stort sett all atlantkust i Spanien och Portugal) förutom sträckan viano do castelo (norr om Porto) - coruna (galicien). Jag har finkammat sträckan Faro (Sagres)-viana do castelo (i stort sett hela den portugisiska kusten) efter charmiga/pittoreska byar, småstäder och måste tyvärr meddela att jag endast hittat en pittoresk vacker by längs denna sträcka och det är byn carrapateira 3 mil norr om Sagres, den ligger i ett naturreservat bestående av låga gräsbeklädda kullar (väldigt vackert på våren när allt fortfarande är grönt) närmaste stranden är praia do amado (där ni kan frikampa antingen på någon av kullarna, direkt på stranden eller på parkeringen (det finns toalett med rinnande drickbart sötvatten öppet dygnet runt) samt två barer/cafen med billig mat, annars kan ni hyra rum/hus billigt i byn carrapateira.
Det är dessvärre inte så bra surf under sommaren som på andra ställen i Portugal.

I Portugal finns en massa vackra byar, de är dessvärre inte belägna längs kusten utan snarare inne i landet (ju närmare spanska gränsen desto fattigare och vackrare) vid havet har rika portugiser/tyskar etc. byggt fula villor eller hotellkomplex. Detsamma gäller den spanska nordkusten. Det finns en till pärla i galicien som jag tyckte var vacker det var "campelos" och "Pantin" men jag tror jag missat en del av galicien som ska vara både extremt vacker /öde och med mest consistent surf i Europa under sommaren nämligen sträckan mellan Malpica- Porto do Son, det ska tydligen vara väldigt consistent och folktomt även mitt i sommaren. Det är mitt hetaste tips, pga av att det är så öde så ska man tydligen kunna frikampa mest överallt där. Det är bl.a. därför det är där italienska maffian tar in kokainet från Sydamerika så har ni tur kanske ni vaknar upp med en stor påse kokain från en förlist båt på stranden, har ni otur står det en maffioso utanför ert tält som vill göra sig av med er för att ni råkat bevittna när hans båt tog in en last.

Om vi går på vart man ska åka om man vill ha mest och bäst surf under sommaren därnere så är Peniche vågsäkrast i Portugal (dock inte speciellt vackert och rätt mycket folk), Ericeira om det är lite starkare svall (reven gör fina vågor). Kusten i galicien är vågsäker då är det främst ovan nämnda kuststräcka samt Doninos ovanför Ferrol (I doninos kan ni frikampa)

Sedan finns det massa tokgrymma toppvågor i Spanien och Portugal men de funkar i regel inte under sommaren då de kräver starkare svall. Hela sträckan mellan Baskien och norra galicien skulle jag hoppa över om det inte kommer in ett starkt/medelstarkt nordligt svall, vilket är ganska ovanligt under sommaren.

Om ni tröttnar på surf ska ni inte missa Lissabon om ni vill festa och göra annat (otroligt vacker stad och kul nattliv) detsamma gäller Santiago compostela om ni är i galicien.

Om ni ändå vill ta spanska nordkusten kan ni ta en sväng upp till bergen Picos de Europa i Asturien ser typ ut som en mindre variant av svenska fjällvärlden (cool avbrott från den varmare kusten)
och är väldigt vackert. Rätt kul feststad Gijon, Santander är inget vidare vad gäller staden så hoppa över, dock rätt ok surf på playa somo, sjysst camping.

I Baskien åk till Sopelana utanför bilbao (consistent) och festa i Casco Viejo i Bilbao på natten (skitkul nattliv där) Sedan är liencres i baskien en pittoresk by med surf i närheten. Sedan så klart San Sebastian grymt vacker och festlig stad (kan dock inget om surfet där, har dock hört att de är trötta på nordeuropeer och kan bli rätt bråkiga)

Ett tips: Åk inte i augusti (eller sista veckan i juli) då får ni svårt att hitta billigt boende, eftersom alla därnere har sin semester då, och kan t.ex. tvingas ta in på camping i Hossegor för 300 kr/person/natt eller hotell för 1000 kr/natt. Annars är det inget problem att hitta billigt boende i Portugal o Spanien om ni frågar runt lite.

Ha det så kul!
 
Ändrat av tobbe
Logga in för att svara
#92052 Svar: surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 0

meltic
Inlägg: 89
graphgraph
offline

Svårt med sommaren. Peniche som tidigare sagts är ett starkt tips eftersom att de olika stränderna mer eller mindre plockar upp swell från nordliga till västliga till söderliga. Kan vara bra när man måste ta vara på allt som erbjuds under den tiden. Men det är mycket folk, mycket nybörjare och ibland lite otrevlig stämning i vattnet vad jag upplevt.

Lissabon tycker jag är överskattat (stressigt och inte lika trevligt folk som på landsbygden). Men vill man supa sig full med turister är ju Bairro Alto ett ganska bra alternativ där man kan ta med sig ölen ut på gatan och umgås utomhus. Massa olika mysiga till värdelösa barer finns i detta området. Är det söderswell kan ni umgås med hela Lissabons befolkning i Carcavelos, västligt så funkar Caparica bra. Mitt favoritställe runt Lissabon är dock Guincho när det är större swell och mer eller mindre vindstilla.

Algarve bjuder nog inte på så värst mycket surf men den södra västkustens natur är jäkligt häftig. Har ni tur får ni in lite tid på brädorna i Arrifana och närliggande bryt, men naturen kommer vara häftig i vilket fall. San Sebastian kan ju vara kul för att ha varit där, men ser ingen anledning att stanna där en längre period om man kan vara i Biarritz eller Hossegor istället? Skulle vara pga vågrapporter i min mening i så fall.

Boende... det är sommar. Fricampa där det finns möjlighet till det I Lacanau kan man sova lite vart som plus att det finns toa och dusch på stranden. I Peniche, om man vill ta in på camping hade jag gjort det på campingen ute på klipporna förbi staden istället för campingen vid Supertubos (mer eller mindre en öken). Som tobbe skrev är det ett riktigt bra tips att fråga runt efter lokalbefolkningens erbjudande på boende. Ganska ofta kan man hitta någon pärla.
Hoppas ni får en fin vågsäsong till sommaren!
 
Logga in för att svara
#92109 Svar: surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 0

hoglino
Inlägg: 2
graphgraph
offline

tack båda för riktigt grymma tips!

vi kommer att åka andra veckan i juni och köra på till näst sista veckan i juli så vi slipper deras semesterperiod. sommaren är ju sämre vågmässigt rent generellt men vi är glada halvamatörer som nöjer oss med småvågor

har ni nån koll på vart det är bäst i början av sommaren respektive slutet? ska man börja i portugal och avsluta i baskien eller tvärtom?

norra galicien låter ju riktigt spännande! blir till att investera i ett sjysst tält och damma av stormköket..
 
Logga in för att svara
#92124 Svar: surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 8

tobbe
Inlägg: 174
graphgraph
offline

om ni är ute efter strictly surf får ni åka efter svallet. Stanna i baskien tills svallet försvinner, sedan åker ni dit där det kommer in svall när baskien är platt. peniche och galicien är nog vågsäkrast då men det beror på.

Om ni vill planera allt i förväg (vilket det verkar som ni vill) och inte känner att ni vill jaga svallet bör ni nog åka till algarve först för där är det generellt minst surf om ni bortser från norra spaniens kust mellan santander och norra galicien där det kan vara väldigt platt under somrarna. I juni 2010 var vi i algarve, amado, arrifana etc och fick en hel del surf faktiskt. Vill ni ha störst surfchanser bör ni nog hålla er mest kring ovan nämnda kuststräcka i galicien o kanske peniche men det verkar vara väldigt öde där i galicien så vill ni festa o träffa folk kanske det blir segt att bara hänga i dessa ödetrakter (ni kan ju alltid ta en sväng in till santiago compostela (studenterna som livar upp stan är där till mitten av juli tror jag). Det är billigast i Portugal och dyrast i Frankrike, allt kommer nog vara cirka 20 % dyrare i Frankrike.
 
Logga in för att svara
#92125 Svar: surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 63

ErikG
Inlägg: 2399
graphgraph
offline
Donerat Brons

La Coruña i Galicien är väl inte direkt öde? Jag var där för länge sen då var det ett jävla hålligång med klubbar öppna till tidiga morronen. Se upp för det där stället Penisch det låter perverst.
 
Logga in för att svara
#92130 Svar: surfresa i europa sommarn 2011 11 år, 9 månader sen Stoke: 33

Andiss
Inlägg: 2432
graphgraph
offline

Ja du Erik, Slutet av 80 talet var vilt minsann

Jag hade akt hit istallet:
 
Logga in för att svara
1
Moderatorer: Redax
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!