Facebook data

1
Soft surf i Thailand - tips från ex-local
#106133 Soft surf i Thailand - tips från ex-local 8 år, 8 månader sen Stoke: 6

Thefonz
Inlägg: 23
graphgraph
offline

Tjenare, jag har nyligen flyttat hem från Thailand där jag bott och jobbat som dykare i Khao Lak på västkusten, ca 10 mil norrut från Phuket.
Kort info om Khao Lak:
Khao Lak är en liten by som uppkommit tack vare Similan-öarna som erbjuder grym dykning med otrolig sikt och chansen att se Manta Rays samt ett extremt mångfaldigt korallliv. Där dyker man i berg och dalar, över grunda rev samt ett par häfta "pinnacles" dvs. havsberg som ligger mitt i havet. Dyksäsongen är mellan oktober-maj.
Khao Lak i sig är 100% anpassat för turister med charter-hotell på stranden, barer/restauranger och t-shirt shoppar längs en väg som går genom samhället.
Däremot om man rör sig några kilometer bort från Khao Lak hittar man helt plötsligt Thailand, med billigt boende, lokala restauranger där man äter för 40-50 baht ( 8-10 kr) och marknader där man kan köpa lokalt odlat mat och frukt, antingen färskt eller grillat för lokala priser.

Men detta är ju inte ett dykforum, så anledningen till denna tråd är att det finns ju även surf här! Tog mig en stund att upptäcka det då under dyksäsongen kan havet ligga platt som en pannkaka, även 50 sjömil ut på havet, då har man svårt att föreställa sig att det erbjuder mycket i vågväg i detta område.
 
Logga in för att svara
#106134 Svar: Soft surf i Thailand - tips från ex-local 8 år, 8 månader sen Stoke: 6

Thefonz
Inlägg: 23
graphgraph
offline

Vågorna
Det dyker upp vågor några dagar, kanske en vecka, per månad om man har tur under högsäsongen (dyksäsongen nov-april) omkring fullmåne, då det är väldigt mycket tidvatten action här nere. Vissa beachbreaks kan bli riktigt rena och långa när det är super high tide, där man annars bara ser close outs. Det stormar även lite till och från även under den fina säsongen, så man kan alltid hitta hela-havet-stormar surf då, dagarna efter stormar kan det finnas kvar swell.

Den främsta tiden för att hitta vågor är dock mellan april-november. Stora stormar som bildas söder om Afrika skickar swell över hela indiska oceanen som till slut slår in längs med Thailands västkust. Även bra att hålla koll på tidvattnet, ju mer skillnad mellan high-low desto bättre.
Största fienden för att bråka med vågorna är vinden, att ha hela dagar med bra vindförhållanden är inte så jättevanligt, det händer, men räkna inte med det. Man tjänar på att bege sig ut tidigt på morgonen då det då är minst vind, blir lätt onshore senare under dagen.

Vågorna här passar nybörjare -glad amatör eller livsnjutare. De bästa dagarna kan det vara overhead och cleant, stormsurfen kan det bli stort men då är det mest kaos, vanligare är det med chest high när det bryter.
Det finns omkring 10 st som surfar regelbundet här nere, omkring 5 thailändare och några ex-pats som jobbar med annat här och drar fram brädan när chansen ges. Alla är supervänliga och välkomnande.

Kusten är sjukt lång och de flesta stränderna helt öde, finns även ett (eller fler? ) rev som erbjuder långa härliga vågor med pointbreaks o diverse, men det får visas på plats av locals.
De är superglada av att träffa på surfare, de kommer att berätta om spots samt bjuda med er om de skall ut och leka så länga ni är vänliga och ödmjuka. Verkligen inget ställe för macho surf då inte finns någon tävlan om vågorna här
 
Logga in för att svara
#106135 Svar: Soft surf i Thailand - tips från ex-local 8 år, 8 månader sen Stoke: 6

Thefonz
Inlägg: 23
graphgraph
offline

Boende:
Det finns flera ställen, både i Khao Lak, Bang Niang ( 2km därifrån , har en fantastisk marknad 3 gånger i veckan) men är man här skall man definitivt testa memoriesbar-khaolak.com/sv
Kan vara världen bästa ställe, fantastiska människor som har det. Alltid glada och vänliga och har så mycket hjärta att det är helt sjukt.
Ching är killen som driver det, hans farbror äger en stor del av stranden i Pakarang där det ligger och vägrar sälja det till de stora hotellen. Han resonerar som så att han har ju redan pengar, varför behöver han mer? Klok gubbe det där.
Ching är sjukt stoked på surfing, han har väl omkring 25-30 brädor vid det här laget som han hyr ut billigt. Alltifrån 9 fot till shortboards, mycket nsp och southpoint.
Bungalowsen de har kostar kring 60 kronor natten, tror det är 80-100 kr för deras nyaare större hyddor. De dealer alltid till specialpris om man stannar en längre tid. Och det är verkligen hyddor, byggda lokalt med grästak De mesta av träet de har byggt med har de fixat själva i djungeln som de äger bakom stranden.

Ett av de mer consistent beachbreaken ligger precis framför Memories Bar, så det är ett bra ställe att starta på innan man utforskar mer av kusten. Ching drar gärna iväg på vågjakt i sin pickup, då är det bara att langa på brädan på flaket, ibland får man sitta där också om det är fullt i bilen, haha. Fast thai-grabbarna sitter oftast hellre på flaket än i bilen så de brukar erbjuda bilsätena till gäster

Skall man på en resa dedikerad till surfing så finns det helt klart bättre ställen att åka till där det både är större och oftare vågor, men är man i krokarna skall man definitivt ta sig en titt få sig några vågor, nya vänner och minnen för livet!
 
Logga in för att svara
#106136 Svar: Soft surf i Thailand - tips från ex-local 8 år, 8 månader sen Stoke: 6

Thefonz
Inlägg: 23
graphgraph
offline

Skall lägga upp lite bilder/video vid senare tillfälle så ni kan få en idé om stället
Är ni nyfikna går det att hitta mer info på www.pakarangsurfshop.com
 
Logga in för att svara
1
Moderatorer: Redax
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!