Facebook data

1
Tow-in premiär
#54339 Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Varit nära pröva tow-in i många år men det blev inte av förrän förra veckan. Man måste ju ha både dyra prylar, en kunnig partner och rätt förhållanden - det är helt enkelt inte helt självklart att få till.

Både supersucce och katastroffiasko. Ska absolut towa mer, men som nyhemkommen från Maui lär det dröja ett tag. Vill man veta hur det gick kan man kolla min lilla berättelse på:

www.surfzone.se/forum/showthread.php?t=63624&page=2

Varning dock: Den är skriven på ett vindsurfingforum för vindsurfare, begrepp som masthögt mm förekommer hyfsat flitigt. "Mast" (höga vågor) är cirka 3-4' hawaiian eller det dubbla i facet, njae kanske lite mer därborta, även det där med fot är ju i högsta grad subjektivt.

/JB
 
Logga in för att svara
#54341 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 143

jocke 2.0
Inlägg: 1904
graphgraph
offline

såååå djävla coolt
 
Logga in för att svara
#54342 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 11

Willy
Inlägg: 1862
graphgraph
offline
Donerat Guld

Hahaha!! Snöpligt, men vilken upplevelse!
 
Logga in för att svara
#54343 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 2

Charlie
Inlägg: 148
graphgraph
offline

Fett
 
Logga in för att svara
#54352 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: -234

sverre
Inlägg: 7762
graph
offline

POSTA STORYN HÄR OCKSÅ NU FÖR FAAAAN JEPPE!!!
DET ÄR DEN VÄRD !!!!!!!!!!

 
Logga in för att svara
#54353 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 1

Limpan Lappland
Inlägg: 307
graphgraph
offline

Fan va kul story. Håller helt med dig angående skoj/läskighetsfaktorn, men som sagt, för mig var det stora vågor men det var inga monster att tala om som man ser i XL-tävlingarna världen över. Lägg upp storyn här oxå tycker jag.
 
Logga in för att svara
#54358 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 49

Jesper B
Inlägg: 473
graphgraph
offline

Okej då:

"Megasucce med ett ännu mer megasnopet slut"

Date med Samuel på Malliko där man sjösätter skidan kl. 06.30 (Samuel fd tow-in partner med Anders Bringdal och en urtrevlig göteborgare som bor här sedan typ 15 år, vindsurfade mycket för 10 år sedan och surfade Hookipa varje dag före tow-in tog över). Kvällen innan var det väl en 12-15 fots stormiga close outs på Hookipa och absolut inte inbjudande. Vår plan var dock att chansa. Oftast är det när ingen tror det är värt att gå ut som det är som bäst, gäller både spots som Torö och många unreal waves här på Maui. Hur som helst så visade det sig vara en extremt lyckad chansning.

Samuel och jag har snackat rätt mycket tillsammans men aldrig surfat ihop. Han är upplärd tow-in surfare av en av de hårdaste (Anders så hans kompetens var det knappast någon tvekan om. Vad gäller min kompetens var det väl betydligt mer osäkert. Vi bestämde oss för att sticka till Noriega, dvs den höger som funkar bäst när det är stort på Kuau. Jag kan den vågen hyfsat bra från både surf, stand-up och vindsurf, det sistnämnda när det är hyfsat stort, typ som denna morgon. Eftersom jag är goofy hade Samuel lite betänkligheter men jag gillar verkligen att surfa högrar/backside så vi laddade på det.

Innan vi satte i skidan fick jag på mig två av Samuels flytvästar. Först en tunn som man använde för sådär 10 år sedan och sedan en lite tjockare som man använder än idag. Trenden är att man vill ha mer och mer flytkraft och skydd. Det gäller att komma upp till ytan så fort som möjligt för att kunna bli upplockad av sin partner innan nästa våg. Samuel själv hade en ännu hippare "flytdräkt", ungefär en sån som man kan köpa på Claes Ohlsson till riktigt små barn, denna dock rätt mycket mer hi-tech i neopren och så. Hela urustningen var föresten top of the line. En sprillans skida, och jag fick låna en toppenfin Kazuma bräda med blytyngder och elak shape.

I med skidan och jag körde runt lite i väntan på att Samuel skulle parkera bilen och trailern. Allt kändes lungt och skönt. Den kalla nordvinden som stökat till vågorna under ett par dagar hade lagt sig och vattnet var varmt och lungt inne i bukten. Samuel hoppade på och jag körde ner till Kuau för att vänja mig lite vid skidan och sjön. Det var helt klart vågor och det blåste faktiskt en liten svag off-shore vind - det såg helt enkelt fantastiskt bra ut!!!!!

Väl nere utanför Noriega fick jag några tips om vanliga nybörjarfel. 1) En tow-in bräda är liten och behöver fart - släpp inte repet för tidigt! 2) Av ren upphetsning går man lätt ner i botten direkt efter droppen - stanna högt på vågen och håll farten! Två rätt självklara råd och jag följde båda. Noriega är erkänt lite stökigt med konstiga strömmar åt lite alla möjliga håll, i synnerhet i denna size finns ingen egentlig kanal utan det bryter rätt friskt och tungt överallt. Första vågen var ingen av de större. Jag släppte repet hade en liten peak framför mig (hoppla) som jag speedade förbi. Sedan flackade vågen ur och nästa sektion var liksom framför mig så jag droppade av. Självklart var nästa våg en riktig manglare (vi valde helt enkelt fel våg i detta set) och den fick jag rakt i huvudet. OTROLIGT skönt med flytväst och skida. Jag bara lät mig tryckas ner och sedan flyta upp som en kork. Blev sedan uppfiskad av Samuel och sen fiskade jag upp brädan. Löjligt bekvämt jämfört med att vindsurfa i samma vågsize. Gissar att min våg var typ mast, kanske lite plus och att den som jag fick i huvudet var mast och en kvart. Dock snackar vi om hawaiimaster, dvs solida tjocka väggar som bryter rätt tungt. På ren surfhawaiianska var det väl en 12-15 fot.

En till liknande våg, dock utan en tyngre efteråt och jag började få blodad tand. 3e vågen var klart den största (jag överdriver nog om jag ska uppskatta hur stor men det var stort denna morgon, Hookipa stängde självklart och inte i närheten att någon vanlig surfare skulle ut där. Kuau, inklusive Noriegas nedre kanal stängde nog för det mesta. Såg ju inte hur det såg ut från land men nog skull man snacka om rätt utmaxat. Noriega blir liksom aldrig större en typ 1,5 mast sedan blir det bara tyngre och elakare. Hur som helst släppte jag tampen Väldigt högt uppe på en brant stor våg. Ett tag kändes det som jag släppt för högt upp och att den lilla brädan liksom tvekade om den skulle speeda ner i facet eller halka av. Gick dock vägen och jag speedade som en tok ner för facet, hann dra rätt långt och länge men höll mig hyfsat högt uppe på vågen. Såg hur vågen skulle dumpa/stänga framför mig och var otroligt frestad att bara speeda på tills jag skulle bli äten (inga tuber här men tungt ändå), i sista sekund sansade jag mig dock och droppade av en vass nästan brytande våg. Skön känsla att blåsa av en så pass stor hålig våg i sån fart. Samuel var på plats och fiskade upp mig med kommentaren "det här ser ju riktigt bra ut".

Det knepigaste för mig var egentligen att komma igång på skidan. Med extremt lite vattenskid, wakeboard och kiteerfarenhet samt strömt och jobbigt vatten var själva towandet innanför vågorna det puligaste. Samuel sa att det inte var något att oroa sig för utan att det snart skulle sitta.

Men nu ville vi till riktiga vågor - yttre spreckan nästa!

Vet inte hur många av er som vindsurfat där ute men det är i mitt tycke Mauis bästa vindsurfing. Det är en 100% riktig A-frame som om den inte är sönderblåst (känslig då den ligger en bra bit ut från kusten och där traden blir riktigt stark) har långa stora skuldror. Enda anlednign att man inte sticker ut dit oftare när man vindsurfar är brist på ork, kunskap och fantasi. Tow-in surfarna har dominerat stort där ute senaste åren och nyligen har de lite ambitiösare stand-up surfarna börjat köra där ute. Denna tidiga otippat superfina morgon var vi dock ensamma ute på hela north-shore!!!!!!! Och havet var såååå mycket cleanare än kvällen innan. Väl på plats så blev vi såååå mycket mer upphetsade. Jag har enbart vindsurfat där ute och då är det ju alltid lite blåsigt, nu var det inte långt från glassy. Jag var på väg i direkt. Samuel tyckte vi skulle ut lite längre om det skulle komma ett större set. Ut några hundra meter (alltså här finns ingen möjlighet att beskriva hur vackert både ön och havet var i den tidiga morgonsolen med stora läckra vågor med en lätt lätt off shore bris.

Jag har fått till rätt stroppstorlek trycker in fötterna och vänder mig om för att ta tag i repet - jag är så löjligt urtaggad att jag vet inte vad. Nu skulle det bli åka av! Samuel cirklar runt mig för att jag ska kunna få tag på repet. Jag tittar efter det. Ser det inte. Ser att Samuel tittar efter det. Sen tittar vi båda efter det. Sen tittar vi på varandra...

Vi har tappat repet på väg från Kuau till yttre spreckan. Vi har tappat repet!!!! Vårt enda rep!!!!!! Utan rep - inga repor!!!!!! Vi skriker inte, vi blir närmast förstummade. Vi kör runt lite på skuldrorna och försöker njuta av vad vi ser. LÅÅÅÅÅNGA, VACKRA, STORA VÄNSTRAR OCH HÖGRAR. Samtidigt är det sååååå irriterande. Vi kör tillbaka till Kuau och letar rätt intensivt. Repet är tjockt och oranget, men havet är stort. Repet är förlorat, liksom mer tow-in surfande för oss den dagen.

Tillbaka till rampen i Malliko. Där möter vi nästa tow-in par. De liksom troligen alla andra hade inte trott att det skulle vara så fint så de hade inte gått upp innan man kunde se havet. Vi hade däremot gjort allt rätt - nästan.

Två dagar kvar på ön. Stort igen men stökigt. Ska ringa Samuel nu och se om vi kan få till det i morrn eller övermorrn. Annars får det vänta till nästa vinter.

Summa kardemumma. Inte ett dugg läbbigt. Visst krävs det en hel del dyr utrustning (komplett sprillans kit går på ca 14000 dollar) och så krävs det två pers, men väl på vattnet är det den bekvämaste av alla surfvarianter. Skitkul!!!! Snopet slut, men forsättning följer - nån gång.

Over 'n out.

JB

PS: Ta nu inte detta som något slags skryt eller försök på att impa. Jag överdriver säkert som tusan och inte vet jag? Jag är bara en gammal vindsurfingturist som råkat få följa med ut på en jet ski - inget mer. [img]
 
Logga in för att svara
#54359 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 29

Esta
Inlägg: 2405
graphgraph
offline

Soft!
Inga bilder alls?...
Hur funkar det att dyka under skumpaketen med flytväst, om jetskin inte hinner plocka upp en innan nästa våg? Vilken fart hade du när du släppte repet?
 
Logga in för att svara
#54360 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 0

Ekläpp
Inlägg: 228
graphgraph
offline

Härligt Jeppe!
Vilken sjysst story / session!
 
Logga in för att svara
#54363 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: -234

sverre
Inlägg: 7762
graph
offline

FY FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN för repet!!!!!!!!!
 
Logga in för att svara
#54371 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 11

hangten10
Inlägg: 1987
graphgraph
offline

riktigt häftigt... inga whipe outs?

Hade varit kul med lite bilder
 
Logga in för att svara
#54373 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: -234

sverre
Inlägg: 7762
graph
offline

viktor m skrev:
riktigt häftigt... inga whipe outs?

Hade varit kul med lite bilder


Du får fråga pappa om inte han kan betala en tow in utrustning till dig Ville !! ??

 
Logga in för att svara
#54377 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 6

schlook
Inlägg: 292
graphgraph
offline
Donerat Guld

Grym story! Fick sköna bilder på näthinnan! Fortsättning följer förhoppningsvis om inte allt för länge!
 
Logga in för att svara
#54385 Svar: Tow-in premiär 11 år, 4 månader sen Stoke: 8

Feddan
Inlägg: 967
graphgraph
offline

sverre skrev:
viktor m skrev:
riktigt häftigt... inga whipe outs?

Hade varit kul med lite bilder


Du får fråga pappa om inte han kan betala en tow in utrustning till dig Ville !! ??De e la bara å gå ner te Järn & Fritid å köpa lite snöre, ta en sväng i skogen och plocka upp enna penne och knyta rönt ena ändan. Å så andra ändan i båta. SÅ!! Bara å köra, vett la dö!! SKETBRA!
 
Logga in för att svara
1
Moderatorer: Redax
 
Glömt användarnamn eller lösenord?
Bli medlem!